Felhívás!

Könnyebb, de még mindig nehéz

Könnyebb, de még mindig nehéz Kovászna megye

Döntéshozó fórumként szavazott múlt kedden a képviselőház arról, hogy az örökbefogadást megkönnyítik és megrövidítik egyes törvénymódosításokkal. Ennek és az RMDSZ közreműködő politikusainak is köszönhetően a kisebbségeknek is kedvez a törvény, ám az csak akkor lesz hivatalos, ha kihirdeti az államfő és megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

„Eltörölték a 2004/273-as törvény azon rendelkezését, mely szerint az örökbe fogadható gyermek negyedfokú rokonait is fel kellett kutatni, és megkérdezni, nem óhajtja-e felnevelni a kiskorút, mert ez igen nehézkes és hosszas folyamat volt” – nyilatkozta Csép Andrea képviselő, az RMDSZ Maros megyei szakpolitikusa. Másik fontos módosítás, hogy az örökbefogadói bizonylat ezentúl nem két, hanem öt évig lesz érvényes. Ezután a leendő örökbe fogadó szülők mindenféle felméréskor, illetve a tanfolyam elvégzésekor használhatják, igényelhetik a magyar nyelvet. Továbbá nőtt azon juttatások összege is, amellyel az örökbefogadást serkentené az állam: enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő vagy nagyobbacska, 3–6 éves gyerek nevelése esetén 600 lejes, 7 évesnél nagyobb, három testvér vagy súlyos fogyatékos gyermek örökbefogadása esetén 900 lejes juttatásra jogosultak a szülők, egy évben egyszer pedig 1500 lejt is térítenek nekik az esetleges rehabilitációs költségekre.

„Háromszéken a gyerekre várók eddig is anyanyelvükön végezték a tanfolyamot, de mindenképpen jó, hogy ezt a jogot hivatalossá tették” – mondta Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője lapunknak. Mint azt megtudtuk, megyénkben tavaly 17, idén viszont csak 8 örökbefogadást véglegesítettek, a sürgősségi állapot és a vészhelyzet korlátozásai közepette igen lelassultak a folyamatok, nehéz a kapcsolattartás a leendő szülőkkel, az ügyek vontatottan haladtak a törvényszéken is. Jelenleg 12 család szerepel várólistán. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.