Felhívás!

Konkrétum és mégse

A közelmúltban többször is azt nyilatkozta a tanügyminiszter, hogy idén megszervezik az igazgatói versenyvizsgákat, ezt kezdetben július elejére prognosztizálta. Az utóbbi napokban visszatért a témára, eszerint a vizsga első szakasza, az írásbeli dolgozat napja július 27-én lenne, majd az új tanévben a második, iskolán belüli meghallgatás. Azonban ezzel is több a bökkenő.

Az eddigi versenyvizsgákhoz képest lényeges tervezett újítás, hogy nemcsak azok jelentkezhetnek a megmérettetésre, akik tagjai az országos oktatásmenedzsment-testületnek, hanem bármelyik pedagógus. Aki az írásbelin megkapta a hetes jegyet, az mehet tovább. Azt is meglebegtette Sorin Câmpeanu, hogy az igazgatói és aligazgatói funkció mellett egy harmadik, adminisztratív igazgatói posztra is lehet majd vizsgázni, utóbbi feladata lenne a Nemzeti Helyreállítási Program keretében megkövetelt intézkedések életbeültetése.

– Ahhoz, hogy olyan valaki versenyvizsgázhasson igazgatói tisztségre, aki nem tagja az országos testületnek, meg kellene változtatni a tanügyi törvényt, ami egy organikus törvény, ez nem megy egyik napról a másikra. A vizsga módszertanát is 30 nappal hamarabb kellene közzétenni – fejtette ki Kiss Imre főtanfelügyelő. – A júliusi hónap abból a szempontból is problematikus, hogy az összes létező vizsga ebben a hónapban zajlik, és annak lebonyolításában szinte mindig részt vesznek azok, akik jelöltetik magukat, vagy a jelenleg is tisztségben levők.

A harmadik igazgatóval is gond van, jelenleg ugyanis pontos szabályzók írják elő, milyen struktúrájú iskolákba lehet aligazgatót választani, ezen is változtatni kellene. Háromszéken az iskolák alig felében van két vezető, holott több esetben igencsak szükséges lenne. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.