Felhívás!

Költséghatékony fűtésrendszerek

Költséghatékony fűtésrendszerek Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Green Energy biomassza klaszter által népszerűsített biomassza fűtésrendszerekkel a térség négy megyéjében 20 megawatt energiát termelnek meg, jelenleg 175 kisebb-nagyobb biomassza fűtésrendszer működik már intézményeknél, cégeknél és magánházaknál, illetve Gelencét és Esztelneket energetikailag önellátó mintafaluvá tették, számolt be Vajda Lajos.

A biomassza klaszter elnöke elmondta, a napokban Brüsszelben zárták le a 2016-ban elindított, Bio­Vill nevű támogatási programot, amelynek célja volt az energetikailag önellátó települések kialakítása, illetve faőrleménnyel működő fűtésrendszerek kivitelezése.

A Green Energy klaszter fahulladékot újrahasznosító fűtésrendszerek kialakítását célzó programja nemrégiben innovátor díjat is érdemelt a MIÉRT Akadémia – Okos települések témában szervezett eseményén. A sepsiszentgyörgyi biomassza klaszter által Gelencén és Esztelneken kialakított mintafalvak projektjét 130 javaslatból választották be a 4 díjazott pályázat közé, részletezte Vajda Lajos. Hozzátette: bár úgy érzik lassan, de haladnak ezen a téren. Kiemelte, a projekt fontos megvalósítása, hogy helyi elképzelés és megoldás alapján készülnek olyan automatizált, okos biomassza-kazánok, amelyeket egyre többen használnak. Ezekről jelenleg készítenek egy térképet, amellyel népszerűsíteni szeretnék a kezdeményezést.

Vajda Lajos magyarázata szerint nem nagy fűtésrendszereket promoválnak, hiszen Bodzaforduló a rossz példa arra, hogy évekkel ezelőtt több millió eurós beruházásból létrejött egy nagy hőközpont, amely nem tud megfelelően működni, mert azt hitték, hogy „semmiből lesz az energia”. A Green Energy klaszter által népszerűsített modell szerint a mintafalvakban a lakosság bevonásával összegyűjtik a fahulladékot, amelyet beőrölnek, és a biomasszát a helyi közintézmények fűtéséhez használják.

A Green Energy klaszter januárban egy újabb projektet indít. Az Agro Bio Heat nevű program a mezőgazdasági hulladék és a legelőtakarításból származó fűtőanyag hasznosítását célozza, közölte Vajda Lajos. Rámutatott, hogy most, amikor a tűzifa ára elképesztően magasra ugrott, érdemes a hatékony tüzelésre odafigyelni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.