Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kolcza Istvánt indítja Antal Árpád ellen az EMSZ

Kolcza Istvánt indítja Antal Árpád ellen az EMSZ Kovászna megye

Szerdán jelentette be a háromszéki megyeszékhelyen induló jelöltjét az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Az idei helyhatósági választásokon Kolcza István fog megméretkezni a polgármesteri címért, míg Kézdivásárhelyen Szőts Emilt jelölték a városvezetői tisztségre.

Hirdetés
Hirdetés

Miután múlt héten Fazakas Péter, az EMSZ megyeitanácselnök-jelöltjének indulását jelentették be, az MPP és EMNP fúziójából létrejött szövetség sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltjét is bemutatták. Kolcza István a város önkormányzatának képviselője 2016 óta, idén városvezetői tisztségre pályázik, ugyanakkor teljes tanácsosi listával készül a helyhatósági választásokra az EMSZ.

Akkor szép, ha van ellenfél

Kolcza István bemutatkozó sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ellenjelöltként lehetőséget szeretne biztosítani azoknak, akik nem szavaznának az RMDSZ-re, az EMSZ ugyanis erre kíván alternatívát nyújtani. Mint mondta, minőségbeli változást szeretne hozni a városlakók életébe konstruktív ellenzékként, hiszen az elmúlt nyolc évben végzett képviselői munkával kellő rálátást nyert Sepsiszentgyörgy közigazgatására.

A köz javáért, a városért dolgoznának az EMSZ jelöltjei. Fotó: Tuchiluș Alex

A polgármesterségre pályázó tanácsos jól megfogalmazott célokkal állt a sajtó képviselői elé, többek között egy sportbázis létrehozásának, valamint a szertorna támogatásának ötletével. Ezenkívül termelői piacot hozna létre a környékbeli falvak árusainak, szerinte ugyanis nincs számukra megfelelő, elérhető hely e célra. Jövőbeli terveit a parkolási szabályzat megváltoztatásával koronázná meg: eltörölné kerékbilincselés lehetőségét a privát parkolók esetében és napközben felszabadítaná azokat nyilvános, bárki által használható megállóhellyé.

A kisebb beruházásokra koncentrálna

Kolcza István jó példaként emlegette a Sepsi Arénát és az épülő kerülőutat, szerinte azonban nem csak a nagy lélegzetvételű, hanem a kisebb projektekre is hangsúlyt kellene fektetni. Ezért polgármesterként lerövidítené a városközi munkálatok idejét és növelné a minőséget. Ezenkívül jó kezdeményezésnek találja a Gyere haza programot, de nehezen kivitelezhetőnek is véli, ezért újabb, könnyedén elérhető programokkal, munkahelyekkel és versenyképes bérezéssel csalogatná haza a fiatalokat.

A céloknak megfelelően állították össze a önkormányzati képviselőjelöltek listáját is, szerepel rajta Csere Gyöngyvér is, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum román nyelv és irodalom szakos tanára, aki képviselőként a fiatalok céltudatosabb pályaválasztását segítené, illetve az élethosszig tartó tanulást ösztönözné. Szintén képviselőként jelölik Imreh Lászlót, a SepsiTri Sport Klub alapítóját, aki azért dolgozna, hogy Sepsiszentgyörgy a megye sportközpontjává váljon. A tájékoztatón jelen volt ugyanakkor Kádár Imola is, aki a helyi tanács képviselőjeként tevékenykedett az elmúlt négy évben, és idén is folytatná ezt a munkát.

Kádár Imola elmondta, elkezdték a támogató aláírások gyűjtését a város több pontján. Fotó: Tuchiluș Alex

Szőts Emil indul a céhes városban

Kézdivásárhelyen az EMSZ kézdivásárhelyi szervezetének alelnökét, Szőts Emilt választották polgármesterjelöltnek. A bejelentésre április 6-án, egy Facebookon közölt videóban került sor Balázs Attila, Ilyés Botond, Johann Taierling, Czipa Lóránd és Terza György jelenlétében. Szőts Emil városmenedzser és közgazdász végzettséggel rendelkezik, jelenleg a városi tanácsban képviseli a szövetséget. Ahogyan a helyi szervezet fogalmaz, Kézdivásárhelyen a legfőbb cél lesz a vállalkozóbarát hangulat, valamint új és jól fizetett munkahelyek megteremtése. Az EMSZ-jelöltek Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Sepsiszentgyörgyön pedig Antal Árpád RMDSZ-es polgármesterek kihívóiként indulnak a helyhatósági választásokon.

Négy évvel ezelőtt Kézdivásárhelyen Balázs Attila indult az EMSZ színeiben, akkor a szövetség jelöltje a szavazatok 30,55 százalékát szerezte meg az RMDSZ-es Bokor Tiborral szemben, aki 69,45 százalékkal nyerte meg a választásokat, ezzel együtt harmadik mandátumát is. Sepsiszentgyörgyön az EMSZ Kádár Imolát indította, aki mindössze a voksok 7,62 százalékát gyűjtötte be, a 2008 óta polgármesterként tevékenykedő, RMDSZ színeiben induló Antal Árpád azonban jókora fölénnyel, 76,49 százalékkal aratott győzelmet.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások