Felhívás!

Kitakarítanák az országot

Kitakarítanák az országot Kovászna megye

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter hétfői, kézdivásárhelyi sajtótájékoztatóján a törvénytelen hulladéklerakás visszaszorítása érdekében tett intézkedésekről is szólt.

– A feladat, amit minisztériumi szinten kötelező módon el kell végezzünk, az állandó, szigorú ellenőrzés ott, ahol törvénytelen szemétlerakás történik. Ezeket a helyeket be kell azonosítani, az elkövetőket meg kell büntetni és a bírságokkal példát kell statuálni, hiszen meggyőződésem, hogy enélkül nehéz a nevelés – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A miniszter az említett helyszínek beazonosítását lehetővé tevő eszközről is szólt. „Szükség van egy olyan országos rendszerre, amelybe feltölthetők azok a helyszínek, ahol törvénytelen szemétlerakás történt. Ezeket a helyeket be kell tudnunk azonosítani GPS-koordinátával, a helyi önkormányzatok, illetve hulladékgazdálkodási szervezetek segítségével, majd azokat meg kell tisztítani. Az első feladat elvégzésére a környezetvédelmi őrség hivatott, míg a beazonosítás a Thrashout elnevezésű informatikai rendszerrel történik meg. Emellett szükség van egy országos kommunikációs-tudatosítási programra, mely segítségével ismételten nyomatékosítjuk, nem jó, ha a szemetet eldobjuk, a felnövő nemzedékeknek nem jó, ha nem tanítjuk meg megfelelő módon gazdálkodni a megtermelt hulladékkal, és senki számára sem jó, ha szeméttel van tele a patak-, illetve folyómeder, a sánc, a mező és az erdei út. Emellett országos programra van szükség, amelyen jelenleg dolgozunk, mellyel az önkormányzatokat nyújtunk segítséget abban, hogy végre ki lehessen takarítani az egész országot!”

Mindehhez szervesen kapcsolódik, hogy jövő héten várhatóan benyújtja a környezetvédelmi minisztérium a kormánykoalíciónak a minisztériumok közti véleményezésre azt a törvénytervezetet, amely a PET-palackok és más hasonló csomagolóanyagok visszaválthatóságának jogi szabályozását teremti meg. Tánczos Barna a Digi24-nek kedd este elmondta: a szaktárca azt javasolja, egy PET-palackért 50 bani legyen a garancia, azaz ennyi pénzzel lesz gazdagabb az a személy, aki visszaváltja azt egy automatában ahelyett, hogy eldobná. Ha pedig valaki talál egy eldobott palackot, biztosan felveszi és bedobja egy automatába.

Fontos információ ugyanakkor, hogy a program hivatalos elindulása után fogják ellátni a PET-palackokat egy speciális jelzéssel, tehát csak az azután gyűjtött palackokat lehet majd az automatákban leadni. Azokat a palackokat, amelyeken nincs még ilyen jelzés, mert régebbi gyártásúak, nem lehet majd automatába dobni. Nyugati országokban régóta sikeresen működik a sokszor bevásárlóközpontokban elhelyezett hulladékgyűjtő automaták rendszere: az ember bedobja a PET-palackot, üdítős fémdobozt, üveget a megfelelő helyre, amelynek ellenértékét a vásárláskor a kasszánál levonják. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.