Felhívás!

Kit válasszunk Kézdiszéken?

Kit válasszunk Kézdiszéken? Kovászna megye

Kedd éjjel lezárult a jelentkezés a szeptember 27-én esedékes helyhatósági választásokra, mi pedig feltérképeztük, hogy a kézdiszéki településen kik és milyen pártszínekben indulnak a polgármesteri székért.

Kézdivásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppártból alakult Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) van polgármesterjelöltje Bokor Tibor, illetve Balázs József Attila személyében, a két párt mellett Kézdivásárhelyen hat román pártból verbuválódott koalíció is benyújtott egy tanácsosjelölt-listát.

Kézdiszentléleleken Balogh Tibornak (RMDSZ) nincs ellenjelöltje, a szövetség teljes tanácsosi listával indult, viszont a Perkő alatti nagyközségben a Pro Európa Romaszövetségnek hat tagja szeretne az önkormányzati testületbe bejutni. Az EMSZ nem állított össze listát. Torján Daragus Attila (RMDSZ) jelenlegi polgármester mellett Kovács László (EMSZ) száll harcba a polgármesteri székért, a két kisebbik magyar párt ugyanakkor tíz tanácsosjelöltet tudott nevesíteni.

Gelencén Ilyés Botond (RMDSZ) jelenlegi alpolgármester mellett Csákány Attila (EMSZ) volt alpolgármester méretkezik meg a községvezetői tisztségért, a két magyar párt 19–19 tanácsosjelöltet indít, viszont ott is vannak heten a Pro Európa Romaszövetség listáján.

Kézdialmáson Molnár István (RMDSZ) korábbi polgármester újrázik, van egy független jelölt Székely László személyében, aki egyben tanácsosjelölt is.
Bereckben egyedüli polgármesterjelölt Dimény Zoltán (RMDSZ), viszont van az EMSZ-nek két tanácsosjelöltje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 15 személyt számláló listát nyújtott be, a Pro Románia részéről öten jelentkeztek, ugyanakkor van egy független, román nemzetiségű tanácsosjelölt is.

Dálnokban Marti István (RMDSZ) és Máthé-Péter József (EMSZ) száll versenybe a polgármesteri székért, tanácsosjelölti listáját mindkét magyar párt nyújtott be, akárcsak Csernátonban, ahol egyébként a polgármesteri székért Fábián Sándor (RMDSZ) jelenlegi elöljáró kihívója a független Rákosi Árpád.
Kézdiszentkereszten Páll Endre (RMDSZ) jelenlegi polgármester ellenfele Szalló János Adolf (EMSZ) korábbi alpolgármester, az RMDSZ és az EMSZ mellett a Pro Románia (egy személlyel) is megjelenik a tanácsosjelöltek listáján.
Esztelneken a község önállósulási folyamatát levezető Varga Attila (RMDSZ) korábbi polgármester mellett Salamon Balázs (EMSZ) száll harcba a polgármesteri székért, a két magyar párt jelöltjei mellett nincs más jelentkező a község döntéshozó testületébe.

Lemhényben Jénáki Csongor (RMDSZ) és Lukács István (független) méretkezik meg, tanácsosi listát nyújtott be az RMDSZ és az EMSZ (2 jelölt), ugyanakkor van két független is Lukács István és Kádár Tihamér személyében.
Ozsdolán van a legtöbb polgármesterjelölt: Lukács Attila az RMDSZ színeiben, míg Brânduș-Dendyuk Vasile Silvestru jelenlegi elöljáró és Pénzes Ágoston függetlenként méretkezik meg. Tanácsosi listával az RMDSZ, az EMSZ, a cigánypárt és PSD jelentkezett.
Szentkatolnán Tusa Levente (RMDSZ) regnáló polgármester kihívója Papp Attila (független), teljes értékű tanácsosi listát nyújtott be az RMDSZ, míg az EMSZ mögé mindössze nyolcan sorkoztak fel. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 20., 13:44
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ozsdolán az egyik jelölt azt híreszteli, hogy csak azért jelentkezett ismét polgármesternek, hogy jogosult legyen munkanélküli segélyre. Hát ennyire szereti a munkát???

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 20., 20:39
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A torjai jelöltek névsorából hiányzik Bokor Béla független tanácsosjelölt neve.Biztosan a technika ördöge dönti el, hogy kinek a neve jelenhet meg a sajtó hasábjain

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 24., 14:56
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Nem a technika ördöge dönti el, hanem ha a sajtót nem tájékoztatják helyesen, az a seggéből rángassa elé az információt? Mindenki azt hiszi, hogy az újságíró kiszagol mindent a szélből…

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 24., 14:42
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Reméljük, Csernátonban Rákosi nyer s csinál is valamit végre a faluért. Mert úgy le vagyunk maradva barátosi barátom, hogy a tehen farka mögött következünk. Mert ez a mostani bekövesedett gáska csak bulizni tudott a legjobban, míg egy egyszerű bakin el nem csúszott a polgármester uracska – VÉGRE. Csak ugyebár úgy volt, mint a szesztilalom idején a maffiózok, minden ellen védve volt a segge, csak egy apró figyelmetlenség, s azon bukott be a bolt… Nagyon vártunk már.
  Ja, van-e még olyan falu, ahol a szociális munkás nem tud románul? Kérdem én, a törvényeket, szabályokat, rendeleteket hogy érti meg? Sehogy. Szóval vérfrissítés kéne, és azt se bánjuk, ha baptista lesz, csak legyen egy új, a faluért tevékeny polgármester végre.