Felhívás!

Kinyílt a tér előttük

Kinyílt a tér előttük Kovászna megye

A Szentgyörgyön a Diakónia Alapítvány kezdeményezésére bejegyzett, fogyatékkal élő tehetségeket felpártoló United by Music Romania Alapítvány a koreai Phencsangban léptette fel mentoráltjait a nemzetközi speciális zenei és művészeti fesztiválon. A július 16–18. közötti tapasztalatról Orosz Anna, az United by Music Romania szóvivője tájékoztatta lapunkat.

A tavaly Szentgyörgyön megrendezett, fogyatékkal élőknek szóló zenei tehetségkutató két eredményes résztvevője, az értelmileg sérült marosvásárhelyi Heghies Laura és a medgyesi Moldován Ramóna, valamint kísérőik utaztak ki a dél-koreai Phjoncsangba. Itt 2013-ban téli paraolimpia is zajlott, ezt követően alapozták meg a speciális zenei és művészeti fesztivált, mely évről évre nőtt, idén már több mint száz fellépőt jegyeztek.

Minden nagyon precízen szervezetten, hatalmas stáb által segítve zajlott – mondta Orosz Anna –, szinte felfoghatatlan élmény azoknak, akik eddig korlátolt lehetőségek közepette éltek. „Mindkét lány kétszer léphetett fel Phjoncsangban. A délelőttök folyamán egyéni és csoportos énekórák voltak, itt osztották be az esti koncertekre a fellépőket, mindenkit tudása, illetve műfaja szerint, Ramóna még szólót is énekelt. Kissé féltünk attól, hogy a lányok hogy viselik majd a 24 órás repülőutat, hogyan alkalmazkodnak a hatórás időeltolódáshoz, de Ramóna és Laura a hányódás minden percét fülig érő mosollyal tűrték.” Az erdélyi csapatnak a hazautazás előtt még szöuli városlátogatást is szerveztek a meghívóik.

Az alapítvány kedvezményezettjeinek életre szóló élményt jelentett a kiszállás. Laura még soha nem volt külföldön, Ramóna is csak egyszer, tavasszal, amikor a hollandiai United by Music meghívására utaztatták ki egy ottani zenei fesztiválra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.