Felhívás!

Kiállni Úzvölgye mellett

Kiállni Úzvölgye mellett Kovászna megye

Ritkán látott összefogás alakult ki az úzvölgyi temető államosítása ellen tartandó csütörtöki sepsiszentgyörgyi tüntetés körül. Tegnap az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az RMDSZ képviselői együtt kérték fel Háromszék lakóit, hogy vegyenek részt az úzvölgyi temető mellett tartandó tüntetésen, amelyre csütörtökön 18 órakor kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

A tegnapi közös sajtóértekezleten Kolcza István, az EMNP országos alelnöke azzal a felhívással fordult a polgárokhoz, hogy minél többen vegyenek részt a tüntetésen.

– A magyarság számára fontos, hogy egységet és erőt tudjunk felmutatni. Most jött el az idő, hogy megmutassuk, össze tudunk fogni, és együtt tudunk fellépni jogaink védelmében – mondta Kolcza.

Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint Úzvölgyében megmutatkozott, hogy Románia „rosszul áll a jogállamisággal”, hisz az állam intézményei folyamatos törvénysértéseket toleráltak, jóllehet korábban elismerték, hogy törvénytelen az akció. Jelezte: az RMDSZ részt vesz a szervezésben, a tüntetésen Tamás Sándor megyei és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ-elnök is részt vesz, de nem kívánnak felszólalni, mert fontos lenne, hogy az eseménynek „ne legyenek politikai felhangjai”.

Pethő István, az MPP országos választmányának elnöke úgy vélte: Úzvölgyében olyan horderejű esemény történt, amely akár a magyar–román viszony „mérföldköve” lehet.

– Meggyőződésem, hogy gondosan előkészített provokáció történt. Csak annak tulajdonítom, hogy nem történtek durva események, hogy nagyon fegyelmezettek, visszafogottak voltunk, nem válaszoltunk a provokációra, és bármit is mondjanak, erkölcsileg mi győztünk a csatában – mondta Pethő, aki hozzátette: a politikai pártoknak fel kell vállalniuk a problémát, de „nem szabad pártpolitikai üggyé degradálni az eseményt”. Szerencsés lenne egy nemzeti rangsort állítani, amelynek felvállalása kötelező legyen minden magyar pártnak, és ez ügyben ki kell dolgozni egy közös stratégiát – jelentette ki Pethő.
Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke szerint ez egy jelképes konfliktus, a magyar közösség és a román állam között, amelynek megoldása „erősen elhúzódhat”.

– Fel kell mutatni a nemzetközi közvélemény számára is, hogy elegünk van, nincs szükségünk arra, hogy folyamatosan konfliktushelyzeteket kelljen kivédenünk és megoldanunk, mert lenne egyéb dolgunk elég – fogalmazott Sándor, aki szerint ez a „lehetetlen közhangulat” növeli az elvándorlást a fiatalok körében.
Véleménye szerint „ki kell menni az utcára”, mert erre „érzékenyebbek” a nyugati kancelláriák, mint a bírósági eljárásokra.

Bálint József, az EMNP megyei elnöke úgy fogalmazott, „nekünk itthon van az otthon”, és örömmel nyugtázta, hogy minden párt és szervezet válaszolt a felhívásra. Közölte: minden meghívott párt kap szót, rövid kulturális program is lesz, a himnuszok előtt pedig Incze Zsolt esperes mond imát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások