Hirdetés
Hirdetés

Ki osztja ki?

Ki osztja ki? Kovászna megye

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz 30.600 jódtabletta érkezett, egyelőre azonban nem tisztázott, hogyan jut el a lakossághoz. A hatóságok az Ukrajnában zajló háborúval indokolják a tabletták kiosztásának szükségességét.

Hirdetés
Hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium világossá tette: előbb a lakosság tájékoztatására van szükség a tabletták alkalmazási módjával kapcsolatban, és csak ezt követően osztják majd ki.

Ágoston László, a megyei közegészségügy igazgatója megerősítette: egyelőre eligazításra várnak az országos hatóságoktól az elosztás módját illetően, hiszen még nem kaptak egyértelmű utasítást arra, hogy ennek érdekében bevonják a háziorvosokat, ahogyan a tabletták esetleges alkalmazási módjáról sem.
Kovászna megye prefektusa, Ráduly István is felhívta a figyelmet a napokban, hogy a jódtablettákat kizárólag szükség esetén, és a szakemberek pontos utasításait követve szabad majd alkalmazni. Hozzátette: elővigyázatosságból gyártatta le a kormány a patikákban kaphatónál sokszorosan erősebb koncentrációjú káliumjodid tablettákat, hiszen vészhelyzetben már késő lenne ehhez. Ugyanakkor elsősorban nem atombomba robbanásától tartanak, sokkal inkább a reaktorokban bekövetkezhető szivárgásból következő tragédiától.

A Román Endokrinológiai Társaság elnöke, Cătălina Poiană felhívta a figyelmet, hogy hibát követ el, és az egészségét veszélyezteti az, aki jódtablettát szed be, amikor nem bizonyított a radioaktív jódnak való kitettség.

A jászvásári gyógyszergyár állami megrendelésre 30 millió káliumjodid tablettát gyártott le, amit a tervek szerint a 40 év alatti lakosságnak osztanak szét.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. március 31., 13:35
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Mert a kutatások alapján 40 felett nem növekedik a pajzsmirigyrák kockázata a radioaktív jódtól, viszont a tömény kálium-jodidnak vannak mellékhatásai is. Így ott a mellékhatások több kárt okoznak, mint amennyit segítene a radioaktív jód kivédésében. Fiatalok esetében viszont nagy a későbbi rák kialakulásának a kockázata. Ez benne van a tájékoztatóban is.

 • User
  Dátum: 2022. április 1., 10:38
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Valami nincs rendben a számokkal. 30 millióból 30.600 tabletta ? Ennyi a 40 év alattiak száma a megyében ? Tudom, hogy az adagolás kor szerint változik, de akkor is… Reméljük nem lesz rá szükség.