Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhellyel ismerkednek az anyaországi, török és olasz diákok

Kézdivásárhellyel ismerkednek az anyaországi, török és olasz diákok Kovászna megye

Három országból érkeztek diákok és tanárok Kézdivásárhelyre, hogy hétfőtől péntekig a helyi Bod Péter Tanítóképző által az Érzelmi intelligencia fejlesztése önkéntesség által című Erasmus+ projekt keretében rendezett programsorozaton vegyenek részt.

Hirdetés
Hirdetés

A hétfő reggeli nyitóünnepségen a házigazda tanintézmény képviselői mellett a programban részt vevő anyaországi, török és olasz diákokat és pedagógusaikat dr. Zoller Katalin tiszteletbeli aligaztgató (kiemelt fotó) köszöntötte, majd az iskola diákjainak Egyformázni, különbözni című előadását követően az ünnepi beszédek sora következett. Deák Magdolna, a Bod Péter-líceum igazgatója megjegyezte: „Megérkeztek városunkba a budakeszi, olasz és török tanárok és diákok, akik látható és hallható módon különböznek ugyan, de egyvalamiben biztosan egyformák: a közösségi értékek, érdekek képviselői. Ők azok, akiknek életformájuk az önkéntesség!” – hangsúlyozta.

Mevlüde Ceran törökországi projektvezető vegyes érzésekkel küszködve szólt a jelenlévőkhöz: „Egyrészt örülök, hogy itt lehetünk ezen csodálatos program részeseiként, másrészt minduntalan az otthoni természeti katasztrófa áldozataira gondolok” – hangzott el beszédében. Deme Ildikó, a Bod Péter Tanítóképző projektvezetője lapunknak elmondta, a kézdivásárhelyi a harmadik mobilitási tevékenység a projekt keretében. „A világjárvány miatt 2019 helyett egy évvel később startolt a program: voltunk Magyarországon és Szicíliában, majd május közepén Törökországban találkozunk a projekt többi résztvevőjével” – fejtette ki.

Az említettek mellett Jakab Barna, Kovászna Megyei Tanácsának alelnöke, dr. Szilveszter Szabolcs, Kézdivásárhely alpolgármestere, Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke, Baumgartner Szilvia, a Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium pedagógusa, a projekt koordinátora és Pina Fazzio olaszországi projektvezető szólt a jelenlévőkhöz.

A mai programban a Zöld Nap Egyesület önkénteseinek előadása, csapatösszerázó játék, iskolalátogatás, kincskereső-játék és városnézés szerepel még. Kedden a múzeumlátogatás és mézespogácsa-írás mellett a program résztvevői a Szent Anna-tóhoz látogatnak el, szerdán a háromszéki farsangi szokásokkal ismerkednek meg, rádióinterjún vesznek részt, sporttevékenységeket folytatnak, majd Valentin-napi mulatságon tombolják ki magukat. Csütörtökön a törcsvári kastélyhoz és a prázsmári erődtemplomhoz kirándulnak, míg a pénteki zárónapon az egyes csapatok különféle műhelymunkákon vesznek részt, majd a legfarsang megtekintése után záróünnepséggel tesznek pontot a rendezvénysorozat végére.

Fotók: Iochom István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük