Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kevés a reklamáció

Kevés a reklamáció Kovászna megye

Jóllehet az alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a szükségállapot ideje alatt a járványügyi korlátozások miatt kirótt bírságokat, a sepsiszentgyörgyi bíróságon viszonylag kevés óvást nyújtottak be ezek ellen. Ezzel együtt előfordulhat, hogy azoknak sem kell kifizetniük a büntetéseket, akik nem reklamáltak.

Normális körülmények között egy bírságjegyzőkönyvet csak a bíróság semmisíthet meg – mondta el megkeresésünkre Chiper Jănică, a sepsiszentgyörgyi városi bíróság szóvivője. – Ezzel a konkrét esettel kapcsolatban hadd említsem meg az alkotmánybíróság egy régebbi, 2007 márciusából származó döntését is, amelynek értelmében, ha egy bűntettet dezinkriminálnak, akkor nem hajtják végre az ahhoz köthető büntetéseket sem – magyarázta a sepsiszentgyörgyi bíró.

Hirdetés
Hirdetés

Ez – paraszti logikával továbbgondolva – azt jelenti, ha reklamált a megbírságolt polgár, ha nem, a bírságot nem kell kifizetnie. A szóvivő „illetékesség hiányában” nem kívánta kommentálni, hogy mi lesz azoknak a sorsa, akik kifizették a bírságot, és nem óvtak. Korábban, hasonló esetekben az állam adminisztratív intézkedésekkel tette lehetővé, hogy az állampolgárok visszakaphassák a pénzüket.

A Kovászna megyei prefektúra jelentéseiből az derült ki, hogy a szükségállapot ideje alatt napi több tucat bírságot szabtak ki a hatóságok a korlátozási intézkedések megszegése miatt. Ehhez képest a sepsiszentgyörgyi bírósághoz kevesebb mint ötven óvást nyújtottak be, és nehezen valószínűsíthető, hogy a kézdivásárhelyi bírósághoz ennél sokkal több reklamáció futott volna be. A kormány a maga részéről szintén „keresi a megoldást” arra, hogy a törvénytelenül kirótt bírságok miatt indított perek ne blokkolják az amúgy is túlterhelt bíróságokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük