Felhívás!

Kétségbeesett gesztus

Kétségbeesett gesztus Kovászna megye

Országos figyelmeztető sztrájkra kerül sor szerdán az iskolákban, attól eltekintve, hogy mit lép a kormány vagy a tanügyminiszter addig. A tanügyi szakszervezetek már decembertől követelik a 2020 szeptemberétől előírt, de elmaradt béremeléseket, amelyek törvénybe vannak ugyan foglalva, de ettől mindegyik kormány gátlástalanul eltekintett. A felső vezetés ugyanakkor arra sem méltatta a szakszervezeteket, hogy tárgyaljon velük jogos követeléseikről.

Noha a tanügyi szakszervezetek már korábban is terveztek általános tiltakozást, amely megnyilvánulhatott volna az első félév lezárásának megtagadásában vagy a második félév megkezdésének elhalasztásában, ennek megszervezése elég nehézkesen zajlott, végül is az opciókat firtató referendumon sok megyében nem jött össze az az 50%-os támogatottság – nálunk sem –, amely szükséges egy törvényes és átfogó szakszervezeti akcióhoz. A referendumon azonban egyetértettek egy figyelmeztető sztrájk megszervezésével.

December folyamán a tanárok három napig tiltakoztak a Victoria téren, ennek semmilyen hatása nem volt. Január 13-án mintegy 150 szakszervezeti tag a kormánypalota elé vonult, onnan pedig a kormányzó pártok székházai elé, hogy kinyilvánítsa elégedetlenségét. Aznap Nicolae Ciucă kormányfő megígérte, hogy a héten leül tárgyalni a két reprezentatív képviselet, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (TSZSZSZ) és a Spiru Haret Szakszervezeti Föderáció vezetőivel.

A részleges, apránkénti béremelés – mint legutóbb az év eleji – már nem elégíti ki a pedagógusokat, akik felróják a kormánynak, hogy soha nem adja meg a tanügynek a nemzeti össztermék (PIB) 6%-át, hogy a tanárok fizetése a bérrács alsó negyedében található, hogy nem fizetik ki a túlóráikat, és a kisegítő, valamint nem didaktikai személyzetnek nem hagynak jóvá olyan létszámot a tanügyben, amely a tanítás optimumához szükséges lenne. Nagy Gábor, a TSZSZSZ Kovászna megyei vezetője lapunknak elmondta, szerdán utasítják az iskolákat, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz, attól függetlenül, hogy addig mi történik. A szakszervezeti tagok ugyanakkor nemet is mondhatnak, mindenki szabadon dönthet az akcióhoz való csatlakozásról.

A kétórás, 11 és 13 óra között zajló sztrájk alatt kötelező a diákság felügyelete, testi épségének a biztosítása, azaz a pedagógus bemegy az órára, de nem tanít, csak felírja a táblára, hogy általános sztrájk, a jelenléti naplóba szintén ezt vezeti be. Ez alatt az idő alatt tilos mást beküldeni a helyettesítésükre, a tananyag leadására.

Kovászna megyében a TSZSZSZ-nek 2242 tagja van, a bodzafordulói tanügyi szakszervezetnek 300 (és 80%-a vállalja a sztrájkot), a kézdivásárhelyinek pedig 280, utóbbi azonban nem csatlakozott az akcióhoz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.