Hirdetés
Hirdetés

Kétezer lakosnak nincsen háziorvosa

Kétezer lakosnak nincsen háziorvosa Kovászna megye

Nagy a háziorvoshiány nemcsak országszerte, de Háromszéken is. A napokban Bacon község polgármestere elkeseredésében a Facebookon tett közzé egy felhívást, amelyből az derül ki, minden tőlük telhetőt megtesznek, csak ne maradjanak háziorvos nélkül a községhez tartozó falvak lakói.

Hirdetés
Hirdetés

A községhez közigazgatásilag öt település tartozik: Nagybacon, a községközpont, valamint Kisbacon, Magyarhermány, Szárazajta és Uzonkafürdő. A négyezer fős községnek mindig is két háziorvosa volt, azonban az egyik nemrég végleg visszavonult, míg a másik is nyugdíjasként dolgozik, de ő is csak őszig vállalta, a polgármester kérésére.  „Jelenleg egy nyugdíjas orvosnőnk van, aki megígérte, hogy őszig marad. Nekünk pedig sürgősen kell egy háziorvos, mert körülbelül kétezer embernek nincs akihez fordulnia egészségügyi gondjaival. Ősztől pedig szintén lesz egy betöltetlen orvosi állás, mert érthető, hogy 73 évesen a doktornő már nem akar tovább praktizálni. Sajnos, ez egy országos jelenség, a fiatalok befejezik az egyetemet, elmennek külföldre, aki marad, az igyekszik elhelyezkedni a különféle kórházaknál, valamiért nem vonzza őket a háziorvosi szakma” – fogalmazott Simon András polgármester. A praxist térítésmentesen adja át az önkormányzat, ezen felül egy nemrég felújított lakást is biztosítanak, a feladat ellátáshoz szükséges, korszerű orvosi eszközöket és berendezési tárgyakat ráadásul térítésmentesen bocsátják a jelentkező orvos rendelkezésére. A rendelők Nagybacon központjában és Magyarhermányban találhatók, teljesen felújítva.

Megyeszerte nagy a gond

A Kovászna Megyei Népegészségügyi Igazgatóság (DSP) legfrissebb, februári adatai szerint a megyében 88 háziorvosi rendelő működik, de a helyzet főként azért aggasztó, mert több mint húsz háziorvos érte el a nyugdíjkorhatárt. „Nagyon sokan dolgoznak 67 éves korukig, de van 70 évet betöltött, még tevékeny orvos is Kovászna megyében, mert nincs, aki helyettesítse őket. Van hivatástudatuk, mert szeretik, hasznosnak érezni magukat, és a 40 évi munka után kapott 1600–2000 lejes nyugdíj mégsem biztosítja azt az életszínvonalat, amit megszoktak pályájuk során” – vázolta a helyzetet Opris Zsolt, a Kovászna Megyei Orvosi Kamara elnöke. 

Fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 26., 16:06
  ÉRTÉKELÉS: 2

  az egyik legfejletebb nyugateuropai nagy allamaban is ezzel a “gonddal” küzdenek, annak
  ellenere, hogy rengeteg kelet europai allam orvosait “elszippantottak”, de ugy nez ki ezek nem
  a “falusi körökbe” kerültek…..
  Nagyon jol ravilagit egy ilyen”aprosag” is egy szörnyen elhibazott összeuropai politikara az
  “elet legkülömbözöbb területein”, föleg az elmult 25-30 evben……az igazi “szamlak” meg ezutan
  jönnek….