Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kell egy bizonyos érettség ahhoz, hogy az ember románul vagy magyarul tanuljon

Kell egy bizonyos érettség ahhoz, hogy az ember románul vagy magyarul tanuljon Kovászna megye

Közkívánatra – már harmadik alkalommal – felső korhatár nélkül lehet jelentkezni román és magyar nyelvtanfolyamokra Sepsiszentgyörgyön. 35 év fölött is egyre többen éreznek rá arra, hogy mennyire fontos szót érteni a többségi vagy kisebbségi közösséggel.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala 2021-ben indította el a kedvezményes román és magyar nyelvtanfolyamokat azok számára, akik hajlandók erőfeszítéseket tenni azért, hogy beszéljék a város másik közösségének, illetve az államnak a nyelvét.

Bár a polgármesteri hivatal a eredetileg 18-35 éves korcsoportnak szánta a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen lebonyolított nyelvtanfolyamokat – ezért is az Ifjúsági iroda szervezésében került és kerül sor rájuk –, közkívánatra eltörölte a felső korhatárt, így mindenki számára elérhetővé vált a támogatott nyelvtanfolyamokon való részvétel.

Az önkormányzat az 1200 lejes részvételi díjból a kurzus elvégzését igazoló oklevél felmutatása után 840 lejt visszatérít a résztvevőnek, előnyös lehetőséget kínálva a tanulni vágyók számára. Azonban úgy tűnik, kell egy bizonyos érettség ahhoz, hogy az ember felismerje, érdeke a nyelvtanulás. Vagy talán csak mások a fiatalok prioritásai, de tény, hogy látszik a csoportok összetételén az életkorra vonatkozó korlát eltörlése.

Kik jelentkeznek leginkább?

Általában magánéleti vagy a szakmai előmenetellel kapcsolatos motiváció viszi a tanfolyamra a résztvevőket. Ahogy Balogh Zsolt programfelelős elmondta, van, aki román vidékről költözött Sepsiszentgyörgyre, ezért tanulna magyarul; más Magyarországról jött férjhez Sepsiszentgyörgyre, ezért akar románul tudni. Belügyi alkalmazottak is jelentkeztek már, akik minimális szinten szót akartak érteni a helybéliekkel, de olyan munkahelyről is volt csoporttag, ahol kétnyelvű volt a közösség és a kommunikációt akarták gördülékenyebbé tenni egyes alkalmazottak. Jellemző módon a nők szánnak inkább időt a nyelvtanulásra, minden tanfolyamon ők vannak többségben.

Az idei képzésekre csütörtökig lehetett jelentkezni, eddig tizenegyen vannak a listán: közülük heten románul, négyen magyarul tanulnának. A tanfolyam február 27-től június végéig tart és heti 6-7 óra tevékenységet foglal magába. A teljes időtartama 120 óra, ebből 100 óra online, a Zoom-platformon keresztül (80 óra a tanagyag leadása, 20 óra a házi feladatok ellenőrzése) és 20 óra pedig fizikai jelenléttel zajlik. A programon minden olyan 18 év fölötti személy részt vehet, aki sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkezik. A jelentkezők nem részesülhetnek hasonló, országos program támogatásában és nem lehet tartozásuk a helyi költségvetés irányába. Az érdeklődők bővebb felvilágosítást a 0787-588012-es telefonszámon, vagy a zsolt.balogh@sepsi.ro e-mail-címen kérhetnek.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 24., 9:05
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Magyaran olyan keves a jelentkezo hogy magiktol kellett eltoroljek a korhatart. De a szamok igy is magukrol beszelnek. Ha olyan jo lenne az oktatas eddig hire ment volna. Kerdem en hogy a ket uj egyetemet amit epiteni fognak a varosban ilyen erdelodo szamokkal lesz ertelme? Orkorol a romakat a kalibakbol be tudjak koltoztetni mert mas nem fogja a letszamot emelni. Ingyen kozmuhasznalattal amit mas fizet helyettuk.

 • User
  Dátum: 2024. február 24., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Jobb lett volna mondjuk ha a Bodok szallot nem lebontani hanem szocialis lakasokat letrehozni benne es kicsibol kellett volna felujitani. Vagy fiataloknak gyere haza program kereteben olcso lakhatast kialakitani benne. A bontas arabol meg ketszer akkora epuletet epiteni abbol a penzbol.

 • User
  Dátum: 2024. február 25., 16:30
  ÉRTÉKELÉS: -2

  AKI AZT FIKAZZA HOGY AKI ISKOLABA 12 EV ALATT NEM TANULT MEG ROMANUL AZ NEM IS FOG ANNAK FOGALMA SINCS A MAI 30 EVE ELAVULT TANTERVROL. MAR ELSO OSZTALYTOL KEZDVE A ROMAN ORAKAT NEM JOL OKTATJAK. EGY SZAVAT NEM FORDITANAK LE MAGYARRA A GYEREKEKNEK HOGY MEGERTSEK. EGESZ ORAN ROMANUL BESZEL A TANAR. ELSOTOL NEGYEDIKIG FOKENT NYELVTANT TANITANAK ES VERSEKET MAGOLTATNAK BE AMINEK SEMMI ERTELME. A HAZIFELADATOKAT MEG A MERNOKI DIPLOMAS SZULO SE TUDJA MEGOLDANI HANEM MAGANORAKRA KELL JARASSA MAR AZ EGYNEGYES GYEREKIT. UTANA KOZEPISKOLABAN FOLYTATODIK A NYELVTAN. HA NEM JARATOD MAGANORAKRA 1 2 3ASOSZTALYZATOKKAL HAMAR MEGUTALTATJAK A GYEREKEKKEL. PEDIG MAGYAR ANYANYELVU ROMANTANAROK MINTHA DIKTATOR BOREBE BUJNANAK UGY VISELKEDNEK. NEM HIABA EGYIK RETTEGETT TANTARGY A ROMAN. SOK GYEREKNEK GORCSBE RANDUL A HALLATAN IS A GYOMRA. MAGYARUL MEGSZOLALNI SE LEHET MERT HAMAR RADMORDUL A TANAR HOGY /STAI BAI LINISTE/ VAGY BEVAGJA NAPLOBA AZ EGYEST. DE NEMETUL ES ANGOLUL TOBBET TUD AZ EGESZ GYEREK MERT HA AZOK JO TANAROK AKIK OKTATJAK MERT MAGYARRA LEFORDITVA EGYENKENT TANITJAK A SZAVAKAT. DE EGYIK SE VISZI TULZASBA HA JO EREDMENYEKET SZERETNETEK ELERNI AKKOR MAGANORAK NELKUL NEM FOG MENNI. AZ ALSZENTEK SUKETELNEK CSAK HOGY NEM IGAZ. DE OTT A CSALADBAN VAN MONDJUK EGY NYELVIZSGAS FELNOTT AKI MUNKAJA SORAN NAPI SZINTEN HASZNALJA AZ IDEGEN NYELVEKET ES OTTHON MEGTANITSA.