Felhívás!

Kasszások, futárok kerestetnek

Kasszások, futárok kerestetnek Kovászna megye

Bár a gazdasági visszaesés hatalmas mértékű, az alkalmazások nem álltak le. Jól megy ez idő tájt a kereskedelmi és futárcégeknek, a vendéglátók pedig házhoz szállítással kompenzálják a veszteségüket. A leállt vállalkozásoknak pedig nem érdemes várakozni, de felszámolódni sem.

Sok cégvezető túl hamar és szóbeszéd útján szerzett információkra alapozva hoz drasztikus intézkedéseket, bocsátja el az embereit, holott élhetnének a kényszerszabadságolással (technikai szabadsággal) – vélekedett Kelemen Tibor, a Kovászna megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója, aki szerint vannak e téren felelősen eljárni próbáló vállalkozók is, de az ellenkezőjére is akad példa.

Azokkal a cégvezetőkkel elbeszélgetve, akik ez ügyben keresték meg, a munkaügyi vezető számára sokszor kiderült, hogy az illetőknek téves információik vannak, például az, hogy még hat hónapig meg kell tartaniuk az alkalmazottakat azután is, miután beindul a gazdaság, ellenkező esetben vissza kell fizetniük az állami fizetési támogatást. Ez azonban nem igaz.

– Kérem, ne a szóbeszédre, hanem csak a Hivatalos Közlönyben vagy kormányrendeletben megjelentekre alapozzanak, vagy hívják a munkaügyi hivatalt, a munkafelügyelőséget, a kifizetési ügynökséget, esetleg a nyugdíjosztályt, ha kérdéseik vannak – fogalmazta meg felhívását Kelemen Tibor.

Az említettekkel összhangban nyilatkozott Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő is. Mint elmondta, a Kelemen Tibor által említett hat hónapos megkötés valóban szerepelt egy tervezetben, de a 30-as sürgősségi kormányrendelet végleges szövegéből ez és sok más is kimaradt. Érthető is, hogy aggasztotta a vállalkozókat ez a kitétel, hiszen a szükségállapot lejárta után – ennek dátuma is kétséges, hiszen valószínű, hogy egy-két hónappal meghosszabbítódhat – vélhetőleg nem indul újra azonnal a régi fokozaton a gazdaság, akkor lehet, hogy meg kell válni néhány embertől. Most azonban minden egyes halogatással eltöltött nap a vállalkozók veszteségét növeli, mert azt nekik kell kifizetniük: mielőbb el kell küldeni az embe­re­ket kényszerszabadságra, erre vonatkozóan ugyanis van világos törvénykezés. A finanszírozás, a támogatások utalásának módszertana ugyan még nincs meg, de ha megjelenik két-három hét múlva, akkor ráérünk ezzel foglalkozni, a lényeg, hogy az alkalmazottak kezdjék el kényszerszabadságukat, ahogy az alkalmazójuk tevékenysége teljesen vagy részlegesen leállt – ajánlotta Debreceni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások