Felhívás!

Jött, látott, majd értékel

Jött, látott, majd értékel Kovászna megye

Szombaton délben villámlátogatást tett a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A látogatásról nem értesítette előre a vezetőséget. A kórház menedzserével és orvosigazgatójával nem is találkozott – előbbi gyűlésben volt kollégáival –, ehelyett szétnézett az intézményben, majd később videointerjúban elmondta: arra volt kíváncsi, elegendő-e a felszerelés a betegek ellátására, ugyanis a sepsiszentgyörgyi kórházban fogadják a Kovászna és Brassó megyei pácienseket egyaránt.

Azzal kapcsolatban, hogy a kórház alkalmazottai között 67 fertőzött van, a miniszter nyomatékosította: minden kórházi munkatárs, aki megbetegszik, veszteséget jelent a rendszernek, ami epidemiológiai ankétot is maga után von. Ugyanakkor a felelősségre is felhívta a figyelmet, azokra az óvintézkedésekre, amelyeket ilyen esetekben meg kell tennie a kórházaknak. A miniszter azt ígérte: a látogatás után elvégzi a teljes kiértékelést, amiről a későbbiekben számol majd be.

Tătaru arról is beszélt, minden egészségügyi alkalmazott, aki olyan kórházban dolgozik, ahol COVID–19-cel diagnosztizált betegeket ápolnak, meg fogja kapni a 2500 lejes veszélyességi pótlékot. Arról is beszámolt, hogy jelenleg 70 olyan laboratórium van, ahol valós idejű PCR-készülékekkel lehet kimutatni a koronavírust, de ezek nem működnek teljes kapacitáson, mert nincs elegendő szakértő, aki ismeri a technológiát. A tíz­ezer teszt helyett, amennyi a laboratóriumok napi kapacitása lehetne, jelenleg csak 6000–6200 tesztet készítenek naponta.

A miniszter megerősítette, hogy május 15-étől lazítani fognak a korlátozásokon, de az azonosított fertőzöttek száma egyelőre még növekvőben van. Ezért azt tartja célravezetőnek, hogy a tiltásokat lassan, fokozatosan oldják fel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 27., 20:53
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A feloldás azért is fog késlekedni, mert sem a halálesetek(nem minden halott volt C19 – es) száma, sem a kirótt büntetések mennyisége nem érte el a várt kótát.