Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jók az esélyek a beilleszkedésre

Jók az esélyek a beilleszkedésre Kovászna megye

A 2022–2023-as időszak komoly áttörést jelenthet a sepsiszentgyörgyi roma közösségek életminőségének javítását, derűsebb jövőképük felcsillanását tekintve. A városban három olyan létesítmény épül-készül, amelyek a roma családok, illetve a köztük szintén szegénységben élő más nemzetiségűek társadalmi beilleszkedési esélyeinek a növelését fogja szolgálni.

Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg a Csíki utcai, Csíki negyedi integrációs központ áll a legjobban az előkészületekkel, az átadására, használatba vételére már jövő év elején sor kerülhet, addig még zajlik a berendezkedés, a kellékek beszerzése, vásárlása.

A korábbi hetekben, hónapokban gyakran volt sajtótéma az őrkői roma közösségi központ létesítése, működésbe helyezése. Az építők számára szűk egy év a határidő, de az önkormányzat és önkéntes segítői azt szeretnék, ha a beilleszkedési, felzárkóztatási programban előírtakat jóval korábban elkezdenék, erre a polgármesteri hivatal által megvásárolt nagy ingatlan – átmeneti szociális lakás – tágas földszintje megfelelő helynek mutatkozik. Az őrkői roma közösség számára elképzelt fejlesztések tervezésében, kivitelezésében oroszlánrészt vállalt a GAL Sepsi egyesület, amely európai uniós pályázatokon szerzett jelentős összegű támogatásokat a szegénység felszámolására, nyomortanyák lakói életminőségének javítására, társadalmi beilleszkedésük elősegítésére. Az ilyen jellegű célirányos felhasználásra az uniós pályázatokon és támogató cégektől kapott pénzösszegek nagyságának a szempontjából és általában a tevékenység eredményességének alapján a GAL Sepsi az ország első tíz civil szervezete között van!
A harmadik sepsiszentgyörgyi roma közösségi központ Szépmező városrészen létesül, a polgármesteri hivatal jövő év elején írja ki a közbeszerzési pályázatot az építkezésre.

A három közösségi létesítményben nagyon aktív tevékenységi programot terveznek, szakmai képzésekkel, egészségügyi és pszichológusi tanácsadásokkal. Az érintetteket segítik különféle hivatali ügyek rendezésében, lesz foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek is, a szülők számára lehetőség nyílik a gyermekeikkel együtt tanulni, tökéletesíteni a betűvetést. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 22., 11:06
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ha sikerül, akkor javasolni fogom a,, Kutyából nem lesz szalonna! „közmondás hatályon kívül helyezését… De ettől nem kell tartani, sajnos!

  • User
    Dátum: 2022. december 22., 17:18
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ezek akkor illeszkednek be amikor majd piros hó esik!!!! Jönnek a sok csellel: uniós pénzek, alapitványok…… azok a mi adófizetők pénze!!!!! Vagy 15 éve dobálják juhászoknak földmüveseknek a milliókat!!! Ebből a sok dologtalan rroma sem márádhátoott ki! A munkás mikor kap rendes fizetést?! Arra nem lesz uniós szabály/ törvény!!! A magyarok, szèkelyek ro mániában lassan elfogynak! A fiataljaink elmennek külföldre mert itt minimál béren tartják a többséget!!!!