Hirdetés
Hirdetés

Jobb úton Brassó felé

Jobb úton Brassó felé Kovászna megye

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke múlt héten aláírta azt a szerződést, mely a Kovászna és Brassó megyéket összekötő, 131 (Apáca–Szászmogyorós) és 131B (Apáca–Ürmös–Ágostonfalva) jelzésű megyei útszakaszok feljavításáról szól. A kivitelező brassói Gott Strasse és az Ilfov megyei Perfect Consult Europe cégekkel megkötött szerződés értéke több mint százmillió lej, a munkálatok elvégzésének határideje pedig csaknem két és fél év (29 hónap).

Hirdetés
Hirdetés

Mint ismeretes, ez az útszakasz, leszámítva a 131-es út Nagyajta felé vezető ágát, igencsak jelentős azon erdővidékiek számára, akik Brassó fele utaz­nak, de azoknak is, akik ki szeretnének jutni a Brassót Segesvárral, tovább pedig Marosvásárhellyel összekötő 13-as országútra. Baróttól Ágostonfalváig Kovászna Megye Tanácsa vállalta az útjavítást egy Kovászna és Brassó megye közötti egyezmény keretében, melyet 2018 februárjában szentesített aláírásával a két megye tanácselnöke, éppen a megyehatáron levő, ágostonfalvi Olt-hídon. Ide tartozik, hogy Kovászna megye ezt kiegészítően vállalta a Málnásfürdő–Barót–Ágostonfalva útszakasz felújítását is, így valójában a teljes projekt keretében felújítják a 12-es (Maroshévíz–Sepsiszentgyörgy) és 13-as (Brassó–Segesvár) országutakat Erdővidéken át összekötő megyei utat.

A brassói elöljáró úgy fogalmazott, az útfeljavítás célja Brassó megye északi részének gazdasági fellendítése, ugyanakkor Apáca, Ürmös és Ágostonfalva települések elszigetelésének felszámolása, mely falvak lakói ezáltal mind Brassó, mind Erdővidék, vagyis Kovászna megye irányába gyorsabban, könnyebben eljuthatnak. Ugyanakkor ismeretes ezen erdővidéki, de már Brassó megyéhez tartozó települések lakóinak jelentős hatása a baróti gazdasági életre is: szinte nyugodtan kijelenthető, hogy vásárlóerejük nélkül számos baróti üzlet, kereskedelmi egység nem lenne fenntartható, ezért az útfelújítás mondhatni kettős jelentőséggel bír Barót számára.

Veștea tanácselnök szerint az építkezés a jelzett útszakaszon hamarosan megkezdődik. A Kovászna megyei szakaszon, mint lapunkban is jeleztük, a munkálatok már elkezdődtek, mégpedig a baróti terelőúton (a megyei útszakasz kikerüli a várost), illetve a véczeri emlékmű és az ágostonfalvi híd között. Itt már jelen vannak a munkagépek, de Ágostonfalva fele például egy sávon bár, de még közlekedhettek a járművek. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük