Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jár-e a plusz órákat vállaló pedagógusoknak ételjegy?

Jár-e a plusz órákat vállaló pedagógusoknak ételjegy? Kovászna megye

Sok pedagógus háborog a napokban amiatt, hogy a kormány megszorításokat előíró rendelete értelmében megvonták az ételjegyeket azoktól, akik plusz órák felvállalása miatt túllépik a 8000 lejes nettó jövedelemhatárt. Megkérdeztük Nagy Gábort, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Kovászna Megyei elnökét ez ügyben, azt mondta: a megvonás igaz is, nem is.

Hirdetés
Hirdetés

Mint a szakszervezeti vezető elmagyarázta, nincs tisztázva minisztériumi, tanfelügyelőségi szinten, hogyan kell alkalmazni ezt a megvonást. Egyszerű az eset, ha valakinek egyetlen munkahelye, munkaszerződése van (bármilyen állami intézményben), mert akkor simán alkalmazható a rendelet. De ha a 8000 lejes jövedelmet úgy valósítják meg a pedagógusok, hogy plusz órákat vállalnak fel – és erre külön munkaszerződést kötnek, mert ez az előírás – akkor már nem tudni, jogosultak-e a napi 17 lejes ételjegyekre vagy sem. A megyei szinten magasnak számító fizetésekben egyébként nemcsak a plusz órák van benne, hanem az érdemfokozat és az egyes tanügyi fokozat megszerzésébe befektetett energia is – magyarázta Nagy Gábor.

Az ételjegy megvonása leginkább a magyar tagozatos tanítókat érintik, hiszen nekik külön számolják el a magyar órákat: ők ugyanis heti 4-5 órával többet dolgoznak a román kollégáiknál.

„Visszás a helyzet, mert múlt hónapban, a novemberi fizetések kiadásakor egyes megyékben megvonták az ételjegyeket – Kovászna megyében is – másokban nem, és mindkét eset rendben volt, azaz nem volt következményük”, tudtuk meg Nagy Gábortól.

Most közeledik a novemberi fizetések kiutalásának ideje, ezért is nőnek a feszültségek: a Székely Mikó Kollégiumban japán sztrájkba léptek az érintettek, csütörtökön fehér szalaggal a karjukon tartották az órákat. A kollégium, társulva a Mihai Viteazul Főgimnáziummal, levélben kérte az illetékes minisztériumot, hogy egyértelműsítse a rendelet szövegét. A levél eljuttatásához a Kovászna megyei prefektus, Ráduly István közbenjárását is kérték.

A szakszervezet eddig több ízben próbálta tisztázni, hogy egy munkaszerződéssel vagy többel megszerzett jövedelemről van szó, beadványt is írt a munkaügyi minisztériumhoz, kedden is tárgyalt a kormánytisztviselőkkel, de eredmény még nincs, mára ígértek választ az illetékesek.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások