Hirdetés
Hirdetés

Izgalmas leletek

Izgalmas leletek Kovászna megye

A Sapientia EMTE épülő új sepsiszentgyörgyi campusa alatt, valamint az út túloldalán, a Sepsi Aréna környékén számos régészeti leletet tártak fel a kutatók, mielőtt megkezdődtek volna az építkezések.

Hirdetés
Hirdetés

A sportcsarnok mellett építendő új jégpálya területe is „ígéretes” az előzetes kutatások szerint, mondta lapunknak Csáki Árpád történész, a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője. Ez az intézmény felel – többek között – azért is, hogy a munkálatok ne semmisítsenek meg értékes régészeti leleteket.
Az a tíz hektár, amit a Sapientia megvásárolt, valamint a vele szemben levő terület majdnem az Oltig egy nagy vaskori régészeti lelőhely – tudtuk meg a művelődési intézet igazgatójától.

A campus területén a beruházó által felkért szakcég két fázisban tárta fel a területet, és többek között egy lovas temetkezés nyomait, földbe mélyített tárológödröket fedeztek fel. A leletekről több száz oldalas tanulmány készült, amelyet a művelődési igazgatóság is megkapott. Ez alapján állították ki az igazolást arról, hogy minden, ami örökségvédelmi szempontból értékelhető, meg van mentve, és a területet tehermentesítették. A leleteket a Keleti–Kárpátok Múzeuma kapta meg, mert vele szerződött a feltárást végző szakcég.

Ami az Aréna mellett az Országos Beruházási Társaság finanszírozásával építendő jégcsarnokot illeti, az előzetes régészeti diagnózis szerint, amit a 16.500 négyzetméteres terület magnetometriás felmérésére alapoznak, tárológödrök, cölöpházak nyomai körvonalazódnak. Bár a feltárást egy múzeum is elvégezheti, a szakcég igénybevétele egy nagyobb területen gyorsabb munkát jelent, egy kisebb kapacitású intézmény ezt csak hosszabb idő alatt tudja kivitelezni. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük