Felhívás!

Itthon is lehet

Itthon is lehet Kovászna megye

Nem a külföldre való menekülés az egyetlen út. Ha van olyan vállalat, ahol becsületes munkáért rendes pénzt lehet keresni, az itthon tartja az embereket. Ezek közé tartozik a sepsiszentgyörgyi Modern House is, amely nemrég „családi körben” ünnepelte 25 éves fennállását.

1992-ben Szent Mihály napján tartottuk az első tokányozást itt, a cég mostani székhelyén, hisz ez a nap nemcsak a pásztorok, hanem az építők életében is jeles nap, a nyári főszezon végét jelenti – eleveníti fel a kezdeteket Bálint József. A cég tulajdonosa azt mondja: ez mindig jó alkalom volt, hogy számba vegyék az elért eredményeket, de jó lehetőség arra is, amit ma teambuildingnek, csapatépítő tréningnek neveznénk.

– Még építészmérnök-tanonc koromban tudatosan készültem arra, hogy elsajátítsam az egyre idősebb, eltünedező ácsmesterektől a fa építészeti alkalmazásának mesterségét. Ennek köszönhetően vállalhattunk olyan munkákat, amiket itt, a telephelyen alaposan előkészítettünk, és viszonylag messze, akár több ezer kilométerre is elvihettük, akár Spanyol-, Olasz-, vagy Németországig. Itthon és külföldön is vállaltunk és vállaljuk nemcsak fa-, hanem tégla- és betonszerkezetű házak elkészítését. Kedves emlékek fűznek az illyefalvi sajtgyár építéséhez, vagy az Állomás negyedi kazánház átalakításához is – mondja Bálint József.

A cég tudatosan építette a jól képzett szakemberekből álló csapatát. Németh Bertalan 25 évvel ezelőtt szerződött oda.
– Én az akkori Perspektíva nevű iskolában kőműves szakot végeztem. Húsznál többen voltunk, jártuk a cégeket, nem vettek fel. Itt azt mondta a mérnök úr, gyere, ha megállod a helyed, nem jársz rosszul. Szakmát nemigen tudtunk, a Lidóval szemben akkor épült a tömbház, legtöbbet a szemetet hánytuk gyakorlaton. Itt akkor vettek új gépeket, nekem azok erősen tetszettek, átképeztem magam, s a gépek mellett maradtam. Hívtak többször külföldre, de én úgy láttam, hogy idehaza is meg lehet élni. Dolgozni kell, az igaz, de ha nem csak ellötyögöd a nyolc órát, ha maradsz a program után, amikor sok a munka, akkor megfizetik. Ha van teljesítmény, van pénz, nem úgy, mint ezzel a minimálbérrel, hogy ha dolgozol, ha nem, azt meg kell adni, mert törvény van rá, ez szerintem nem helyes – véli Németh Bertalan.

Györgyjakab Zsolt idén végzett a Kós Károly-iskolában. Tizedik osztálytól a Modern House-hoz járt gyakorlatra, tetszett neki, most munkára jelentkezett, felvették.
– Itt ideadták a vakolókanalat, hogy csináljam. Látták, hogy szívesen teszem, hát tanítottak, s ezért hálás vagyok. Nem hiszem, hogy szégyen lenne kőművesnek állni, én úgy látom, hogy egyre kevesebb szakember van a piacon, s azt gondolom, hogy ebből jól meg lehet élni mostanában – mondja a fiatalember.

A Modern House megérhet további 25 évet, hisz a Bálint család két generációra visszamenően is építkezéssel foglalkozott, és a következő nemzedék is képezte magát erre: az építőtelepeken, szegegyengetésen felnövő Balázs építészmérnök, Erzsébet műemlék-restaurálást tanult. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.