Felhívás!

Itt vannak a nyáltesztek

Itt vannak a nyáltesztek Kovászna megye

Mint azt már megírtuk, a Kovászna megyei tanfelügyelőséghez megérkezett az első adag, 81 ezer darab antigén nyálteszt, amit már a múlt héten kiosztottak az iskoláknak. Miután a legtöbb tanintézmény – kivéve a szentgyörgyi Gödri Ferenc- és Ady Endre általános iskolákat – vezetőtanácsa úgy döntött, hogy a tesztek otthon, szülői felügyelet alatt végzendők el, ma és holnap azok eljutnak a diákokhoz is, így jövő héten már a miniszteri rendelet előírásának megfelelően elvégezhető a hétfői és csütörtöki szűrés.

A tanfelügyelőség által kapott mennyiség kicsivel több, mint egyheti szükséglete (70 ezer teszt) a megyének.

A tanintézmények többségben meghozott döntés hátterében az áll, hogy ha a tesztelésre otthon kerül sor, akkor már nem kell hozzá külön engedélyt kérni a szülőktől. Ma és holnap szülői értekezleteken tájékoztatnak a tesztelés módjáról, illetve a járványban rájuk háruló, a közösség és maguk egészsége iránti felelősségről – áll a tanfelügyelőség közleményében. A tesztek felhasználására vonatkozóan egyébként magyar és román nyelven részletes írásos és videós útmutató található a tanfelügyelőség honlapján (isj.educv.ro).

Ezt megelőzően azonban még higiénikusan szét kell csomagolni az ömlesztve, 25-ös csomagokban, alkotóelemekre bontottan érkezett teszteket, erre ma és holnap kerül sor a tanintézményekben, de az Ady Endre-iskolában például ezt megoldották az elmúlt szabadnapok egyikén. A tanoda igazgatónőjét, Grüman Rozáliát arról is megkérdeztük, miért döntöttek arról, hogy majd ők végzik el a reggeli tesztelést. Pontosított, az óvodás gyermekek szülei otthon tesztelnek, az iskolások pedig a tanítók és osztályfőnökök felügyelete alatt reggelente az osztályban. Ezt vállalták a kollégák – magyarázta – hiszen nagyon könnyű és gyors, pár perces folyamatról van szó, ami kicsik számára is kivitelezhető, nem vesz el sok időt a tanításból (ez utóbbi több szülő és tanügyis számára aggodalmas kérdés). Az igazgatónő számít arra is, hogy az első két-három alkalom nem lesz zökkenőmentes, mert ez mindannyiuk számára egy tanulási folyamat.

Hozzátette, azután viszont remélhetően végre egyenesbe kerülnek a dolgok, hiszen most éppen az történik, amit a szülők akartak, a non-invazív módszerrel történő tesztelés. A tanítók, tanárok már oltakoztak, de eddig is többnyire a diákok fertőzöttsége miatt kényszerültek online tanításra, sőt, a múlt héten az iskolához tartozó bölcsődében fedeztek fel egy fertőzött kétéves kislányt.

Ha esetleg pozitívnak bizonyul egy gyerek, elkülönítik, értesítik a közegészségügyi igazgatóságot, de semmi nem fog történni a szülő tudta nélkül – részletezte az eljárást Grüman Rozália. Ha pedig otthon pozitiválódik a teszt, akkor ezt jelenteni kell az iskola által kijelölt járványfelelősnek.
Az Országos Szülői Szervezetek Föderációja a közösségi hálón párbeszédre és felelősségvállalásra szólított fel minden érdekelt felet: a Tanügyminisztériumot, az Egészségügyi Minisztériumot, a pedagógusokat, szülőket és tanulókat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások