Felhívás!

Itt a tavasz, jönnek a vadak

Itt a tavasz, jönnek a vadak Kovászna megye

Medve, vaddisznó és farkasok garázdálkodtak Páván és Zabolán az elmúlt napokban. Páván a silót túrták szét a vaddisznók és a medve, Zabolán pedig juhokkal végeztek az ordasok.
Páván Sidó Géza silóját verték szét a vadak, ez idáig kétszer. Először múlt csütörtök éjjel tették tönkre a villanypásztort, és törtek be a 60 tonna siló közé, majd kedden folytatták a garázdálkodást. A gazda beszámolója alapján a „tettesek” vaddisznók voltak, de medvenyomokat is találtak. A kárvallott értesítette a hatóságokat, azonban a Környezetvédelmi Őrség nem hagyta jóvá az állami kártérítést, mivel az nem vonatkozik a már betakarított termésre. Sidó így az érintett Gelence Vadászegyesülettől várja a tönkrement termény ellenértékét, másként perre viszi az ügyet.
Péterfy László, a Gelence Vadászegyesület vezetője viszont azzal érvel az elsődleges kárt medve okozta, és mivel az védett állat, az államtól kell kérni a védett állatok okozta kár megtérítését. A vadász szerint a többi vad utólag dézsmálhatta a silót. Ugyanakkor szerinte, mivel belteleken történt a kár, az egyesületnek eleve nem kötelessége a kárt megtéríteni. Sidó Géza azonban megjegyezte: a területnek az érintett része, ahol a siló fekszik, külteleknek számít.
Vasárnap reggel farkasok jelentkeztek: Zabolán az egykori kollektív gazdaságba tört be három példány, és mivel a kutyák be voltak rekesztve, három kétéves juhval végeztek, majd elhúzták a csíkot. A szóban forgó terület vadászatilag a kovásznai vadászegyesülethez tartozik. Demes Botond zabolai alpolgármester, egyben az egyesület elnöke elmondta: a kárt felmérték, értesítették a hatóságokat. Mivel a farkas védett állat, így a gazda a törvény értelmében juhonként 400 lejes kártérítésben részesül. Demes hozzátette: idén ez volt az első farkastámadás Zabolán, de sajnos még lehet rá számítani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. április 12., 6:59
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Mikor a húsvéti bárányról írnak, akkor is ilyen véres, elvágott nyakú barikákkal kellene illusztrálják a cikket, nem báránysülttel… Akkor az emberek sokkal brutálisabb, sok ezer példányt érintő, pusztítást végeznek, de az nem zavar senkit. Pedig a pápa is elmondta, hogy az áldozati bárány pogány szokás, semmi köze a valláshoz.

 • User
  Dátum: 2018. április 12., 14:46
  ÉRTÉKELÉS: 0

  6:29 -es beírónak.Nagyon tévedsz,hogy a húsvéti bárány pogány szokás…azért esznek bárányt mert Jézus az utolsó vacsorán is azt evett a többiekkel,természetesen áldozatot hozott de kenyeret mutatott fel és bort.A született bárányokat’ természetes szelekciónak’ vetették alá,a gyengébbeket elfogyasztották .Magyarországon,mivel kevés a bárány,a sonkát fogyasztanak.De a disznót is le kell vágni ,ugyebár.nem az nem mészárlás ,a millió csirke levágása boldoggá teszi őket-ezért van a boltokban PUI FERICIT,azaz boldog csirke,ugye?boldogan múlt ki.És Karácsonykor miért esznek halat sok helyen? Én tudom,várom válaszod.De addig menj legelj egy kicsit és egyél egy kis tökmagod is,okosodni lehet tőle.