Felhívás!

Itt a legfrissebb trend a fiatalok körében

Itt a legfrissebb trend a fiatalok körében Kovászna megye

Újabb veszélyes trend terjed a fiatalok körében, ezúttal az eldobható e-cigarettát vásárolják és szívják kiskorúak is, nem kevés veszélynek téve ki magukat ezáltal. Bár minden típusú cigarettát – így ezt is – tilos kiskorúaknak eladni, mégis megtalálják a módját, hogy megvásárolják.

Szülői csoportokban, de osztályfőnöki órákon, szülői értekezleteken is felütötte fejét az aggodalom, hogy a fiatalok körében – egyre kisebb korosztály – nagyon népszerű lett az úgynevezett eldobható e-cigaretta használata. Az úgynevezett EflBar cigaretta, egy ízesített folyadékkal feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, különböző számú szívási kapacitással, többféle ízben.

A cigaretta különböző gyümölcs, limonádé, de energiaital vagy kóla ízben is kapható, 300–400 slukk szívás után eldobható, és nehezen jönnek rá a szülők is arra, hogy a gyerekük cigizik, ugyanis nem lesznek büdösek tőle. Hátránya viszont nagyon sok van, nem véletlen, hogy tiltólistás a fiataloknak való árusítása. Az orvosok szerint, bár valóban édes ízűek ezek a cigaretták, ugyanúgy tartalmaznak nikotint, mint a többi hasonló termék, ami veszélyes a fiatalokra, és függőséget is okoz.

A termék Sepsiszentgyörgyön is kapható, aggódó szülők jelezték, rajtakapták gyerekeiket, hogy e-cigarettát szívnak, mint kiderült, nagyobb, nagykorú barátaik vásárolják meg számukra, mivel kiskorúaknak nem adnak el a boltokban. Az üzletekben érdeklődve megtudtuk, hogy nagy a kereslet az eldobható elektromos cigik iránt, mivel sokan egészségesebbnek tartják, mert nem tartalmaz kátrányt, és az íze is jobb, mint a hagyományos cigié. Előfordul, hogy kiskorúak is szeretnének venni, nekik viszont nem adnak, de ha egy felnőttel vásárolnak, nem tudnak tenni semmit ellene – mondta az egyik helyi kisbolt munkatársa.

Ferencz Erika pedagógus, 8 éve osztályfőnök is, és mint mondta, náluk is előfordult, hogy a diákok kezében észrevettek hasonló termékeket. Azon túl, hogy osztályfőnöki órán megbeszélik az e-cigaretta és minden más káros anyag veszélyét, nem sokat tehetnek, akik akarnak úgyis cigiznek – mondta a tanár, hozzátéve, hogy erős, kreatív, országos kampányra lenne szükség, olyanra, ami elér a fiatalokhoz, mert néhány tiltó szórólap nem elég. Tapasztalata szerint, a fiatalok nyitottak arra, hogy megértsék egy-egy dolog veszélyét, hiszen számos trend terjedt az elmúlt években, ami veszélyes volt, ám nem mindenki követte, és ugyanez van az elektromos cigivel is.

Kovács Andi iskolapszichológus úgy látja, ez is egy múló trend, de ettől még nem veszélytelen. Igaz ugyan, hogy kiskorúaknak nem adnak el semmilyen típusú cigarettát, viszont az internetről korhatár nélkül beszerezhető, de másképp is megoldják a gyerekek. Orvosilag is veszélyesek ezek az elektromos cigaretták, de pszichikailag is függőséget okoznak, elveszítik a fiatalok a kontrollt, ha túl korán szoknak rá valamilyen eszközre, szerre.

– Az a baj, hogy rengeteg féle ízben kaphatóak, így mindenki talál magának olyat, amit szeret, ugyanakkor nem büdösek, így a szülők, tanárok is később veszik észre, nem utolsó sorban pedig menő, ha valaki csatlakozik az új trendhez, nem nézik ki, nem szólják le, ez pedig a mai fiatalok körében nagyon fontos. Mindenki meg akar felelni a társainak, hamar célponttá válik a virtuális és a való világban is az, aki úgymond nem zárkózik fel – mondta a pszichológus.

Hozzátette: felvilágosítással, beszélgetéssel és egészséges trendek terjesztésével lehet elejét venni annak, hogy veszélyes dolgokat kezdjenek a tinik. Nem meglepő, hogy trendi az elektromos cigaretta, de remélhetőleg ezt is felváltja valami más, talán egészségesebb dolog. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 18., 15:39
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Mindenféle szerves anyagok hevítésekor olyanszerű szerkezetekben mint ezek meg a régebbi típusú hevítős dohánytermékek, csakúgy mint a régi cigaretta, szivar, pipadohány esetén a parázs szomszédságában olyan típusú szerves kémiai reakciók mennek végbe, amelyek az ezősen rákkeltő policiklusos aromás vegyületek (benzpirének, egyebek) keletkezéséhez vezetnek. Ezt ne elhinni tessék, hanem utánajárni, ellenőrizni a Wikipédián, neten, mert ha valaki ebbe kicsit belemélyed akkor sok hasznos ismeretet szerez. A tájékozott embert pedig nehéz becsapni. (rákkutató)