Felhívás!

Iskolások délutáni foglalkozása

Iskolások délutáni foglalkozása Kovászna megye

A baróti tanács pénteki, október 15-i ülésén egyöntetű döntés született arról, hogy a város, közösen a Diakónia Alapítvánnyal részt vehessen abban a programban, mely által a Baróthoz tartozó öt falu 59, nulladik és negyedik osztályos kor közötti gyermeke számára november elsejétől délutáni iskolai foglalkoztatást nyújtanának.

Benedek-Huszár János polgármester részletezte, hogy egy előzetes felmérés alapján falvanként 15 gyermek jelentkezett volna a délutáni foglalkoztatásokra, utólag kiderült azonban, pontosan 59 gyermek szülője jelezte, hogy érdekelné a lehetőség. 11 bodosi, 11 bibarcfalvi, 9 köpeci, 13 miklósvári és 15 felsőrákosi kisiskolásról van szó.

A foglalkoztatáshoz svájci segítséggel a Diakónia Alapítvány, másrészt a megyei és a baróti helyi tanács biztosítja a szükséges anyagiakat, de a költségekből a szülők is részt kell vállaljanak.
A program november elsejétől indulna, a tanév végéig az önkormányzatnak ez 70 ezer lejébe kerülne, a naptári év végéig pedig 18 ezer lejre van szükség.

– Ez a program, mely a megye más településein már tavaly elindult, szép eredményeket mutatott fel. A foglalkoztatás lehetőséget ad a gyermekeknek arra, hogy elfogyaszthassanak egy meleg ebédet a rendes iskolai időszak után, másrészt a tanítók foglalkozhatnak velük délután is, segíthetnek házi feladataik elkészítésében, amíg a szülők hazaérkeznek a munkából – mondotta a programról Barót polgármestere.

A tanácsülés második felében a kormány tartalékalapjából kapott 750 ezer lej elköltéséről döntöttek. Ebből négyszázezer lejt területvásárlásra fordítana a polgármester. Két telket vásárolna a város a kórház háta mögött, ahova bölcsődét építenének. A két telek nagysága egy hektár 30 ár, ennek közepén lenne a bölcsődének helyet adó, 88 m hosszú, 42 méter széles, az elkészített típusterveknek megfelelő terület.

– Két beltelekről van szó, melyek a remények szerint már idén a város birtokába jutnának. Az épület előtt parkolókat alakítanánk ki, azok a gyermekek szüleit, valamint a városi kórháznál és a tűzoltóállomásnál dolgozókat is szolgálnák. A kórház területén megtiltanánk a személyautók parkolását – mondta Benedek-Huszár János.

Húszezer lejjel kiegészítették ugyanakkor a kórház ambuláns szárnyának tervezésére elkülönített pénzalapot. A jelenlegi kórházkapu és az Új utca sarka között is vásárolna a város egy 1160 négyzetméteres területet, mely a poliklinika bővítését szolgálná.
A tartalékalapból kapott, ezek után még fennmaradó 330 ezer lejt folyó javításokra költenék – egyeztek meg a tanácsülésen. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.