Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ingyenes telekkönyvezés Csernátonban

Ingyenes telekkönyvezés Csernátonban Kovászna megye

A kormány által 2015-ben meghirdetett, a romániai földterületek tulajdonjogi problémájának megoldását célzó kataszterezési program keretében Csernáton községben 2018-ban láttak hozzá a munkához. A világjárvány átírta az eredeti terveket, ám több éves csúszás után az adatfeldolgozás és az új adatok kifüggesztése megtörtént, és a község polgármeszteri hivatalában június 19-éig várják az ingatlantulajdonosokat ezek ellenőrzésére és az esetleges panaszok benyújtására. A részletekről Varga Elemér, a csernátoni polgármesteri hivatal kataszteri felelőse számolt be lapunknak.

[hirdetes]

A beltelkek felmérését, az adatgyűjtés, majd az adatok feldolgozása követte és a közemúltban április 20-án kifüggesztették az új adatokat, az általános kataszter technikai dokumentációját, amely június 19-éig megtekinthető Csernáton község polgármesteri hivatalában.

Az érintettek megtekinthetik, hogyan fognak kinézni a telekkönyvek, térképek is vannak, amelyen látható a területek formája. Mintegy 12 ezer ingatlanról van szó, a tulajdonosok száma 2-3000-re tehető.

Jönnek, érdeklődnek az emberek, és ezúton is jelzem, fontos, hogy eljöjjenek, megnézzék a telekkönyveket, és esetleges észrevételeiket, hibagazítási kérelmeiket júnus 19-éig hétköznap 9 és 14 óra között a polgármesteri hivatalban jelezzék, illetve nyújtsák be.

Lehetőség van arra, hogy a korábban esetleg kimaradt közjegyzői aktákat, bírósági végzéseket kéréssel beiktassák, majd aszerint módosul a telekköny.

Ajánlott azoknak, akinek elbirtoklás, használati jog van bejegyezve ellenőrizni, hogy az rendben van-e, ahogy az esetleges elírások javítását is az említett hatvan napos időszakban kell kérvényezni” – hangsúlyozta a szakember.

Az érintettek a hibaigazításikérelmeket az Országos Kataszteri és Ingatlan Nyilvántartási Hivatal (ANCPI) honlapján is jelezhetik, ahol a dokumentáció, illetve a hibakiigazítási kérvény elektronikus formában megtalálható.

Az esetleges javítási kérelmeket a kataszteri hivatal bizottsága ellenőrzi. „Minden egyes kérésre vonatkozóan határozatot hoznak, amelyben eldöntik, hogy az jogos vagy jogtalan, majd, azokat a telekkönyvezést végző céghez juttatják, hogy elvégezzék a szükséges javításokat. Miután ez is megtörténik, és az időközben történő »mozgásokat« is aktualizálják a telekkönyvekben,

a tulajdonosok kézbe kapják a végleges telekkönyveket”

– jegyezte meg. Hangsúlyozta, úgynevezett „élő telekkönyvek” ezek.

„Amint említettem, a kifüggesztés hatvan napja alatt, de azt követően is az összes telekkönyv adatai változhatnak. Tehát közben sem áll meg az élet, addig is vannak hagyatékok, adásvételek, frissülnek az adatok és ezek bekerülnek a telekkönyvekbe” – hangsúlyozta.

A szakember reményei szerint ez év végére vagy jövő év elejére elkészülő telekkönyveket ugyancsak a polgármesteri hivatal székhelyén vehetik majd át az érintettek. „Rétyen már lezárult a folyamat, és az a tapasztalat, hogy a kérések számától függően fél évbe beletelhet azok ellenőrzése, hiszen a kataszteri hivatalban kevesen vannak és közben több településen elindult az ingyenes telekkönyvezés” – mondta el zárásként Varga Elemér.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük