Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Indul a második évad

Indul a második évad Kovászna megye

Gyakorlatilag megszámlálhatatlan apró részletre kell figyelni egy akkora produkciónál, mint amilyen az István, a király rockopera sepsiszentgyörgyi előadása. Idén 13 ezer nézőnek tartoznak felelősséggel a szervezők, ennyi jegyet adtak el az öt alkalomra. Közeledik az első fellépés, amely idén is Szent István napjára van időzítve, ezért a teljes stáb beköltözött próbálni az Arénába, hogy a helyszínen is pontosítsák a technikai részleteket. Tegnap Tamás Sándor megyetanácselnökkel és Antal Árpád polgármesterrel együtt az újságírók is benézhettek egy próbára, Dancs Zsolt producernek köszönhetően pedig rengeteg háttérinformációt megtudhattunk.

Hirdetés
Hirdetés

– Bár tartottunk attól, hogy az idei fesztiváldömpingben nem lesznek annyian kíváncsiak a produkcióra, hihetetlen büszke vagyok arra, hogy minden jegyet értékesítettünk – mondta Antal Árpád polgármester a stábnak adott, párperces szünetben. Szerinte kevés olyan focicsapat van, ahol egy év után a 37 tagból (itt szólistából) csak kettő változik, ez pedig sok mindent elárul a szereplőgárdáról. És valóban, bár az idén nehezebb volt összehozni a tavalyi szereplőket, mindenki úgy alakította a programját, hogy itt lehessen.
Tamás Sándor európai színvonalúnak nevezte a szentgyörgyi előadást, mely egy kulturális, nemzeti erőteret hozott létre Székelyföldön.

Dancs Zsolt vezetésével a kíváncsi újságírók betekintettek a színpad mögé, alá, fölé, az öltözőkbe, kisebb próbatermekbe.

– Óriási szerencsénk van az Arénával, a csodálatos tér, a modern kialakítás, a sok technikai lehetőség adja meg azt az alapot, amire ezt a nagyprodukciót fel lehetett építeni – mondta a rockopera székely változatának producere.

A korábbi tapasztalatok alapján rengeteg módosítás történt azért, hogy a nézők a lehető legtökéletesebb előadást lássák, azokat a helyeket pedig, ahonnan nem volt jó rálátás a színpadra, nem is értékesítették. Takarásban készülődnek a színpadra a soron következő fellépők, hogy ne legyen illúzióromboló a látvány, a szimfonikusok, kórustagok, szólisták, táncosok mind külön közlekedési útvonalakat, mosdókat használnak, hogy ne akadályozzák egymást. A sötét jelenetekben a szereplők biztonsága érdekében a nézők számára láthatatlan neonfények világítanak a kritikus pontokon, de a teljes színpadi világítás erősebb és jobb, mint tavaly.

A jobb hangzás érdekében még többet tettek a szervezők. A hangmérnökök kimérték, hogy a nézők a nézőtér minden pontján a kellő erősségben, minőségben hallják a zenét, éneket az irányított, felfüggesztett hangfalakból, a nézőtéren számos hangfogó panelt helyeztek el az akusztika javítása érdekében. Minden zenész és kórustag vezeték nélküli fülhallgatót kap, hogy a legnagyobb pontossággal lépjen be és hallja magát, a színpadon pedig a dobost egy ventilátorral ellátott dobozba zárták, hogy a szimfonikusok hangosítása jobban, szebben szóljon.

Stúdiómunkálatokat végeznek az egyik fülkében, a másikban a jelmezeket készítik, varrják, tisztítják, ha előadás közben megsérülnének, ott helyben megigazítják őket a varrónők. Nemcsak a ruhákat, a színészt, táncost vagy énekest is meg lehet „igazítani”, a helyszínen berendezett orvosi rendelőbe lehet vinni, de a darab biztonsága érdekében dupla szereposztásban játszszák a rockoperát. Az István, a király teljes, közel négyszázfős stábjának harmadát teszi ki a kisegítő személyzet, mely nélkül nem lenne élmény az előadás. Vagyis 44 önkéntes, 68 stábtag és háttérmunkás segít a lebonyolításban, összesen 335 ember munkája érik be augusztus 20-án.

A végeredményt pedig nemcsak a jegyet vásárlók, hanem a gyermekjogvédelmi ellátásban levő mintegy 20–25 gyermek is élvezheti a 19-i főpróbán, amelyen Dancs Zsolt meghívásának köszönhetően vehetnek részt. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 19., 8:22
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Tamas Sandor es Antal Arpad az Istvan kiraly produkcio frontembere naluk nelkul szoba se johetett volna.Meg Kelemen Hunor es Miklos Zoltan hianyzik veluk egyutt let volna teljes a jelenlet az illetekesek reszerol.
    Varom a kovetkezo valasztasokat hogy Kokosnel lam lesze “Szekelyfoldi” tablahuzavona?