Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A helyi roncsautó-programból országos lett

A helyi roncsautó-programból országos lett Kovászna megye

Tegnap, mint arról már hírt adtunk, elindult az országos roncsautóprogram, a Rabla Local, melyet Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter készített elő, a háromszéki önkormányzati kezdeményezés mintájára. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester kedden sajtótájékoztatón elemezte a hároméves – immár lezárt – helyi roncsautóprogram hozadékait.

Nem sikerült ugyan megállítani az autók számának drasztikus növekedését a városban, de legalább az ütemét lelassították: ahhoz képest, hogy a program elindulása előtt évenként közel 1500-zal nőtt a helyi nyilvántartásban szereplő autók száma, ezt 2021-ben 281-re, 2022-ben 158-ra, idén pedig (csak az első félévben) 260-ra mérsékelték. Mindezek fényében a polgármester sikeresnek minősítette a helyi roncsautó-,programot.

2021 óta az 55 ezer fős lakossággal rendelkező Sepsiszentgyörgyön összesen 1921 kérést adtak le a régi autók átvételére, ebből 102-t elutasítottak, a többit elfogadták: a leadott autók közül 12 darab a 70-es, 52 darab a 80-as években volt gyártva, zömük azonban (409) a 90-es és 2000-es években (698 darab) került le a gyártószalagról. A legrégebbi leadott járművet 1972-ben, a legfiatalabbat 2010-ben gyártották. Mint látható, jórészt 15 évnél régebbi járgányokról van szó.

Jelenleg a városban közel 22 500 személyautó van, de mellettük még 564 motor, 142 busz, 2150 kisebb haszongépjármű, 128 traktor, 69 mikrobusz is szerepel a városi nyilvántartásban. 2014-hez képest tehát, amikor is 12 441 személyautó volt a megyeszékhelyen (nem számítva a lízingelt járműveket), 10 ezerrel nőtt meg az autók száma.

Az önkormányzat követte azt is, hogy teljesítik-e azt a vállalásukat a program kedvezményezettjei, hogy nem vásárolnak öt évnél régebbi autót. Öt személytől, aki ezt nem tartotta be, emiatt visszavették a 3000 lejt. Ez a feltétel egyébként a most indított országos programban is érvényes.

A polgármester úgy gondolja, az országos szintű program valószínűleg nem fog olyan olajozottan működni, mint a szentgyörgyi, ahol rövid időn belül kézhez kaphatták a roncsok ellenértékét az autótulajdonosok. Pontosabban az önkormányzat munkatársai öt nap alatt elbírálták a beérkezett kéréseket, három nap leforgása alatt kiközölték, és a 90 napos határidő után, mely periódusban le kellett adni a roncsautót, 5 napon belül kifizették a tulajdonost.

A Rabla Local keretében egy hónapig, szeptember 1-ig lehet jelentkezni, ezúttal nem az önkormányzatnál, hanem a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján, és csak az onnan kapott visszaigazolás után kell a polgármesteri hivatalhoz fordulni. Az eddigi gyakorlathoz a különbség az, hogy ezt azok is megtehetik, akik akár egy hete szentgyörgyi lakosok, míg korábban legalább három éves sepsiszentgyörgyi lakhelyet kellett bizonyítani a tulajdonosoknak. Erre a feltételre azért volt szükség, hogy ne máshonnan idehozott autókat fizessen ki a helyi költségvetésből az önkormányzat. Ha viszont a helyi roncsautó-programban három éve kellett birtokolnia az autót, az országos programban öt évre nőtt ez a periódus.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük