Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igazságot Lehelnek: jövő héten hirdet végleges ítéletet a bíróság

Igazságot Lehelnek: jövő héten hirdet végleges ítéletet a bíróság Kovászna megye

Lezárult az október elején indított aláírásgyűjtés: közel kétezren támogatják a két évvel ezelőtti halálos autós balesetet okozó rendőr ítéletének súlyosbítását. Alapfokon az ittas sofőrt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a másodfokú tárgyalás november 20-án lesz. A 28 éves, balesetben elhunyt fiatalember családja és hozzátartozói egy utolsó összefogásra szólítják fel a sepsiszentgyörgyi közösséget.

Hirdetés
Hirdetés

Két évvel ezelőtt, 2021. december 2-án Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál, a 12-es országút egyik veszélyes kanyarjában egy ittasan vezető rendőr kisodródott és összeütközött a szemközti sávon szabályosan közlekedő 28 éves L. Lehellel, aki a baleset következtében a helyszínen elhunyt. A rendőr vérében, aki éppen akkor szolgálaton kívül volt, az ütközés után egy órával 1,89 ezrelék véralkoholszintet mértek.

A sepsiszentgyörgyi bíróság szeptember 12-én hirdetett elsőfokú ítéletet az ügyben, ennek során a rendőrt gondatlanságból elkövetett emberölésért 2 év és 6 hónap, az ittas vezetésért 1 év és 6 hónap börtönbüntetést szabott ki, valamint 5 évig eltiltotta a járművezetéstől. Alapfokon a bíróság végül 4 év hatósági felügyelet alatt töltendő, felfüggesztett büntetésre ítélte. Ezenfelül az elhunyt fiatal férfi hozzátartozóinak veszteségeit 65 ezer euró erkölcsi, valamint 19.520 lej anyagi kártérítés biztosító általi kifizetésével kompenzálják.

Az elsőfokú ítélethirdetés után Lehel családja fellebbezést nyújtott be, és a Vétlen Áldozatok Egyesületével petíciót indítottak, amelyet egy helybéli fiatal által létrehozott Facebook-csoportban igyekeztek népszerűsíteni az elmúlt hónapban. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen több mint 1800 támogatót szereztek november folyamán. A petícióhoz javarészt Kovászna megyei lakosok járultak hozzá kézjegyeikkel, de érkezett aláírás Brassóból, Bukarestből, Temesvárról, Csíkszeredából, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Aradról, de még Magyarországról, Nagy-Britanniából és Finnországból is. A petíciót a kezdeményezők benyújtják a brassói táblabírósághoz. 

November 20-án, hétfőn újabb és egyben utolsó tárgyalásra fog sor kerülni, ezért most egy utolsó összefogásra szólítja fel a lakosságot az egyesület és az áldozat családja: „Megkérjük azokat a személyeket, akik támogatni szeretnék fizikai jelenlétükkel is az ügyet a brassói bíróságon, azok jelezzék részvételi szándékukat, és azt, hogy hány személyt tudnának még szállítani” – írták az Igazságot Lehelnek nevű Facebook-csoportban, ahol a kiírás óta tíz személy már jelentkezett is.

Azokat, akik részt kívánnak venni a tárgyaláson, hétfőn reggel 8 órakor várják a sepsiszentgyörgyi Állomás negyedi Petrom üzemanyagtöltő-állomáshoz, ahonnan 8.20-kor együtt indulnak majd el Brassóba, a 11 órától kezdődő tárgyalásra.

Az áldozat édesapja, Lorenzovici Sándor azt reméli, hogy az aláírásokkal, a tüntetéssel, fellebbezéssel el fogják érni, hogy a rendőr súlyosabb büntetést kapjon. Amint arról beszámoltunk, az elkövető továbbra is a Kovászna megyei rendőrség alkalmazottjaként dolgozik a logisztikai osztályon. „Amit most csinálunk, az nem hozza vissza a gyermekünket, de a »szabadláb« az kevés” – mondta megtörten az édesapa az október végi szolidaritási, csendes tüntetésen, amelyen Lehel emlékének tiszteletére gyújtottak gyertyát a város lakói.

Fotó: Curtea de Apel Brașov/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 15., 15:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Szerinted a rendőrség nem,, gyakorolt nyomást”? És azt igazságszolgáltatásnak lehet nevezni, hogy ittasan embert ölve nem kerülsz börtönbe? Haver, te csak a megtanult leckét mondod fel vagy önálló gondolataid is vannak? Most úszta meg elévüléssel a börtönt pár gazember, köztük két bíró. Neked ezek szolgáltatnak majd igazságot,, nyomás nélkül”? Hol élsz, Romániában?

 • User
  Dátum: 2023. november 17., 8:50
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sajnos el tudsoljak az ügyet,viszont kevés az a büntetés amit a rendőr kapott, amikor csak egy itas jármű vezetés is bűncselekménynek minősül. És nem ez első eset,hogy nem méltó büntetést kap az ekovete,mert az illető rendőr, lásd a lemhenyi aramlopo rendőrt ,vagy a Kézdin a saját bidonba tankolo rendőrt aki úgy gondolta,hogy ha már úgy is tankol a rendőr autóba,meg tölti a saját bidonjat is.De ha olyan bírok vannak akik már rég racs mögött kéne üljenek ,így már nincs amin csodálkozni.