Hirdetés
Hirdetés

Holokausztra emlékeztek

Holokausztra emlékeztek Kovászna megye

Átfogó programsorozattal emlékezett meg a Romániai Holokauszt Emléknapja alkalmából a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diák- és tanári közössége csütörtök délután. A meghurcolt, páratlan kegyetlenséggel szembenéző népcsoport életútját, sorsát irodalmi, történelmi, de gasztronómiai szempontból is megismerhették a tanulók.

Hirdetés
Hirdetés

A Dr. Deák Ferenc magyar szakos és Fülöp László történelem szakos tanárok által vezetett megemlékező program 13 órakor kezdődött az iskola könyvtárában. Dr. Deák a száraz adatokon – Erdély hány százalékát tette ki a zsidó közösség a negyvenes években, hány embert deportáltak különböző koncentrációs táborokba – kívül az irodalom, képzőművészet, színházi világ tükrében is igyekezett minél jobban átadni a kultúra sajátosságait a diákoknak. A hangsúlyt nem feltétlenül a kegyetlen sorsukra, sokkal inkább arra fektetve, hogy minden ellenére még mindig él Erdélyben, Romániában zsidó közösség, akik igyekeznek megmutatni kultúrájuk egyediségét.

Deák Magdolna igazgatónő kifejtette, a tanfelügyelőség részéről érkezett hozzájuk a kérés, hogy emlékezzenek meg a holokausztról. Mint mondta, minél inkább elmélyültek az esemény szervezésében, annál több kolléga csatlakozott. Így derült ki például egyik tanárkollégájukról, Zoller Katalinról, hogy Amerikában kóser konyhát vezetett, aszerint főzött egy családnak. Ő mesélt arról, hogyan épül fel a zsidó konyha, mitől válik kóserré.

A megemlékezésen részt vett az intézmény egykori diákja, Bartalis Annamária, akinek zsidó származású dédnagymamáját és nagymamáját Auschwitzba deportálták. Mint kiderült, nagymamája Gisella Perl auschwitzi nőgyógyász mellett volt nővér, ketten együtt mentették meg a várandós rabokat Mengelétől. A két nő egészen Gisella haláláig tartotta a kapcsolatot levelezések által, amelyek nyomán nemrég kiadtak egy könyvet. Ígérete szerint azt nemsokára bemutatják a Bod Péter Tanítóképzőben is.

Az esemény további részében történelmi áttekintőt hallhattak a diákok, majd együtt látogatták meg a kézdivásárhelyi zsidó temetőt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük