Felhívás!

Holnap kitör a SIC Feszt

Holnap kitör a SIC Feszt Kovászna megye

Már csütörtökön, a nulladik nappal megkezdődik az idei SIC Feszt – Székelyföldi Ifjúsági Fesztivál és Szabadegyetem. A közéleti és más aktuális témák mellett idén a környezettudatosságra is figyel a szervező Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) stábja, az előadások fókuszában pedig azokat állították, akik mertek önkénteskedni, feladatot vállalni, itthon maradni, vállalkozni, gyereket nevelni.

„Valami motiválót” kapnak majd azok, akik az összegyűjtött söröspoharakat visszaszolgáltatják – mondta Kelemen Szilárd HÁRIT-elnök. Konkrétan 1 méternyi összerakott söröspohár után 1 ingyen sör jár, minden 10 visszaszolgáltatott PET palack után pedig egy félliteres palackozott víz. A szemetet az önkéntesek gyűjtik, így már csak szolidaritásból is illik minél kevesebbet termelni.
Az előadósátorban a Székelyföldi Turisztikai Klaszter tagjai találkoznak, és a régió turisztikai fejlesztésének lehetőségeiről beszélgetnek, többek között a vidéki házak jobb kihasználásáról, merthogy időben kell készülni arra az állapotra, amikor a brassói repülőtérnek köszönhetően Európa kicsit könnyebben hozzánk fér.

Máthé Babos Réka kézdivásárhelyi divattervező vasárnap délben interaktív workshopot (műhelyfoglalkozást) tart a tiniknek székely divat témában, anyagokat, társítási lehetőségeket próbálgatnak, elemeznek. Vasárnap a sikeres fiatalok napja lesz, rájuk már 10 éve figyel a HÁRIT. Józsa Gitta fiatal orvosnőtől és a Royal Garden tájépítő cég alapítóitól, Daczó Botondtól és Mike Botondtól feltehetőleg van mit tanulni életalapozás és helyben boldogulás témájában, de egy nálunk letelepedett fiatal lány valószínűleg új szempontból is megvilágítja nekünk, mi az a jó nálunk, amiért neki is megérte Háromszéken családot alapítani. Ismerkedni, kapcsolódni jó, ezért start-upper vállalkozók borkóstoló keretében ismerkedhetnek.

A szombati napot a múlt évek bevált receptje alapján a fiatal családoknak ajánlják, 10-től 16 óráig a szülőknek többek között környezettudatosságról, a Waldorf-módszeről, a mobiltelefonos fotózásról, hatékony időgazdálkodásról tartanak fejtágítót, eközben a gyerekek lovagvárban, mézeskalács-házikóban játszhatnak, mesét hallgathatnak, és bábelőadást nézhetnek. Az idei családi nap Benedek Elek emlékének van szentelve, a korábban Tündérország krónikása címmel meghirdetett meseíró pályázat eredményét is közlik a szervezők.

A tavaly először megszervezett folkudvar idénre hagyomány lett, Colt Alice főszervező elmondása szerint 18 órától éjfélig ifjúsági néptánccsoportok lépnek fel, itt lesznek a bölöni, székelyudvarhelyi, csernátoni és szentléleki táncosok, majd tánctanítás és élőzenés tánc­ház lesz, a Művészeti és Népiskola partnerségével pedig nemezkiállítás is színesíti a programot.

Esténként pedig megy a buli ezerrel, színpadon lesz az USNK, a Hit Factory, a Margaret Island és még sokan mások, a részletes program már fent a www.sicfeszt.ro honlapon.

A fesztiválra ma 16 óráig kaphatóak jegyek a HÁRIT-irodában és éjfélig a www.sicfeszt.ro honlapon: elővételben a négynapos jegy 30 lej, az esemény helyszínén napi jegy vásárolható 15 lejért. A Családi napra a belépő 15 lej/fő, a 12 éven aluliak számára ingyenes.

A forgalom könnyítése érdekében a szervezők ingyenes buszjáratokat biztosítanak a sepsiszentgyörgyi Kálvin térről csütörtökön és pénteken 17 órától éjfélig, szombaton és vasárnap pedig 10 órától hajnali fél négyig. Személyautók számára parkolási lehetőség a Sugásfürdőre vezető útlezárásnál lesz, onnan pedig szintén ingyenes autóbuszjárat a fesztivál helyszínére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.