Felhívás!

Hiánypótló egészségfelmérés

Hiánypótló egészségfelmérés Kovászna megye

Népszerű a Kovászna Megyei Tanács által kezdeményezett egészségfelmérő program, amely keretében eddig tizenöt háromszéki községben végeztek szűrővizsgálatokat a Bács-Kiskun, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházak szakembercsapatai. Múlt héten, június 17–21. között a szolnoki Hetényi Géza Kórházból érkezett húsztagú gárda a lécfalvi kultúrotthonban rendezkedett be, és állt hétfőtől péntekig Nagyborosnyó község lakosainak szolgálatára. Pénteken sajtótájékoztatón összegezték a tapasztaltakat.

Negyedik alkalommal érkeztek Háromszékre a Hetényi Géza Kórház orvosai. Teljes munkaidőben, azaz nyolc órában vagy akár többen is hét szakorvos (szívorvos, belgyógyász, fogász, neurológus, gyermekorvos, bőrgyógyász, szemész) tizenegy szakasszisztens végezte az ingyenes vizsgálatokat.
Ahogy azt Lehoczky Ildikó, a küldöttség vezetője is elmondta, a szűréssel elsősorban a megelőzés a cél, most is sok magasvérnyomás- és vércukorértéket mutattak ki, amelyekről nem volt tudomásuk az illetőknek. Nagyon sok szórólapot, informatív anyagot is hoztak, több év után már felkészülve jöttek. A főasszisztensnő külön értékelte azt is, hogy sok gyermeket is elhoztak a vizsgálatokra, nyilván a korai szűrés a legfontosabb.

Fehér Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat alelnöke is megemlítette, tapasztalatuk szerint azért hiánypótló ez az egészségfelmérő program, mert Erdélyben nincsenek megelőző szűrővizsgálatok, az embereknek pedig sokszor nagy távolságokat kell megtenniük azért is, hogy a családorvoshoz eljussanak.

Lőrincz Ambrus kardiológus főorvos szerint a székely ember természetéből adódik, hogy nem panaszkodik, megtanul együtt élni a problémákkal, ezért nem is kezelteti magát, ahogy kell. De a kezelések hiányának objektív okaként megemlítette a biztosítási rendszer hiányosságait is, ezért nem tudtak segíteni például egy idős, analfabéta asszonyon, aki a gyógyszereit sem szedte rendesen. Értékelte viszont, hogy annak ellenére, hogy Nagyborosnyó erősen rétegzett társadalmilag, mindenki tisztán, rendezetten jött a vizsgálatra, ez nem minden kiszállásuk esetében volt így – mondta.

Míg pár évvel korábban nagyon sok szuvas fogat fedeztek fel a gyermekeknél, ami abból is fakadt, hogy Romániában a fogászat gyermekeknek is fizetős, illetve pont ezért a szegényebbeknek nehezen hozzáférhető, mára sokkal jobb a helyzet, mondta el Szűcs Petra fogorvos, míg Bognár Éva bőrgyógyász szerint minden nap kiszűrtek korai stádiumban levő, rosszindulatú elváltozásnak induló anyajegyeket – de ez Magyarországon is így szokott lenni –, amelyek azonban jól műthetőek.

Az öt nap alatt mintegy 400 személyen mintegy 1200 vizsgálatot végeztek el (átlag hármat személyenként). Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Kispatak, Várhegy, Lécfalva, Feldoboly lakosain kívül sok szentgyörgyi is élt a lehetőséggel. A leleteket a páciensek kézhez kapják, de a családorvosnak is továbbítják.

A vizsgálatsorozatot a Bethlen Gábor Alap Zrt. kétmillió forinttal, a Béres gyógyszergyár másfél millió forint értékű vitaminnal támogatta, de a szolnokiak tesztcsíkokat, gyógyászati segédeszközöket is hoztak. És mivel mindnyájan nagyon jól érezték magukat Székelyföldön – a munkaidő letelte után, illetve a hétvégén kikapcsolódásra, kirándulásokra is alkalmuk volt, de sok szeretetet és kedvességet is kaptak – terveik szerint jövőre is visszatérnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 24., 18:25
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Kell is az ilyesmi! Úgy érzem magam mint Afrikában! Jönnek a” fehérek”és meggyógyítanak! Apropó a Szentgyörgyi kórház bezárt?! A neurológiára szeptember előtt nem igazán lehet időpontot kapni! Online próbáltam…. 10.000 lejes fizú sem elég, h dolgozzanak?! Kórházmanager, prefektus,polgármester tudna kérem válaszolni?! Köszönöm!