Felhívás!

Háztartások maradnak víz nélkül

Háztartások maradnak víz nélkül Kovászna megye

Nemrég a román országos vízügyi főigazgatóság (ANAR) az ivóvíztartalékok észszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a figyelmet. Amellett, hogy patakok száradnak ki, és egyre apad a kutak vize, az aszály hatással van a különböző mezőgazdasági kultúrák minőségére, mennyiségére is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a felsőháromszéki településeken milyen gondok akadnak ezen a téren.

Bereckben elsőnek a kukoricatermés fogja megsínyleni a kedvezőtlen időjárást, ha nem áll be változás a közeljövőben. Dimény Zoltán polgármester szerint már rég elkezdett apadni a víz a kutakban, de eddig még nagy gond nem jelentkezett a vízellátásban, pedig Bereck háztartásainak nagy része rá van csatlakozva a hálózatra. Martonosban annál inkább akadtak problémák, de ezt megoldandó, az önkormányzat még idén befejezi az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítését.

Kézdiszentléleken sem jeleztek a lakosok semmiféle gondot a vízellátással kapcsolatban az önkormányzat felé, habár több mint 30 éve nem volt hasonló szárazság. Balogh Tibor polgármester szerint inkább az a gond, hogy a háztartások kevesebb mint 20%-a csatlakozott rá a hálózatra az elmúlt 15 év alatt.

Ezzel szemben Csernátonban már vannak olyan lakások, ahol a csapon időnként nem folyik víz – főként a falu felső részén lévő háztartásokat érinti ez. Az önkormányzat a múlt héten Facebook-bejegyzésben hívta fel a lakók figyelmét, hogy ne használják a vezetékes vizet locsolásra, permetezésre, spóroljanak a vízzel. Hosszú távon lehet csak orvosolni a helyzetet, azzal, hogy kibővítik a hálózatot.

Gelencén hasonló helyzet állt elő, azon háztartások, amelyek a hálózat végén vannak, néha víz nélkül maradnak, mivel az alsó részen elhasználják azt. Ilyés Botond polgármester szerint már tervbe vették, hogy a GospCom Kft. segítségével új kutakat fúrnak a községben.

Zágonban, a falu között még van valamennyi víz a patakban, de a mezőn már egy hete teljesen kiszáradt. Kiss Augustin polgármester már fontolgatja, ha a következő egy hétben sem változik az időjárás, felhívást intéz a lakóknak az ivóvízspórolásra vonatkozóan. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.