Felhívás!

Hazajöttek a Hazajárók

Hazajöttek a Hazajárók Kovászna megye

Pénteken este a Prima Primissima díjas honismereti és turisztikai műsorsorozat, a Hazajáró két szereplőjével, túrázójával, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral találkozhattak, beszélgethettek a barótiak. Az eseményre a Tortoma Önképzőkör kihelyezett találkozója keretében került sor a Party Pub vendéglő emeleti termében. A házigazda Demeter Zoltán volt.

A Hazajárók legutoljára bő három és fél éve, 2015-ben tartottak közönségtalálkozót Baróton, megígérve akkor, hogy még visszajönnek. Ők azok, akik hétről hétre sokunk helyett is bakancsot húznak, és bejárják a széles Kárpát-medence szebbnél szebb tájait, magyar vonatkozású történelmi emlékhelyeit, felvételeikkel otthonainkba hozva mindazt, amit látni és tudni érdemes az itt élő magyar emberekről, az itteni hegyekről, helyekről, magyar emlékekről. Azt mondták, Erdővidék az egyik kedvenc tájegységük, úgy érzik, ide valóban hazajöttek.
A Hazajárók sorozat eddig elkészült 227 epizódjából kettőt forgattak Erdővidéken hat évvel ezelőtt, egyik a Fehér karácsony Bardocszéken, a másik a Miklósvárszék címet viseli, mindkettő ma is újranézhető a Youtube videómegosztón. A felvidéki származású Jakab Sándor a műsor kezdeteire emlékezve elmondta, hogy a Magyarország északi részén található Börzsöny hegység volt az összekötő kapocs a műsor készítői számára, ott találkoztak először, mint fiatal túrázók, akik közül sokan az azóta eltelt húsz évben már nemcsak Európa, de a világ legmagasabb hegyeire is eljutottak, mint például a nagyváradi Varga Csaba hegymászó, aki már három himalájai hegyóriást is megjárt.
A Hazajárók a 2002-ben alakult Dextra Média cég révén dolgoznak, valójában ez a cég a műsor „külsős” készítője, amit aztán készen átvesznek a televíziók. A stábot, mint Jakab Sándor említette, nagyjából öt fő képezi, közülük kiemelkedően büszkék Shödl Dávid operatőrre, Tóth József hangtechnikusra, de nem utolsósorban az őket szállító sofőrre is, aki jelenleg Vajda Béla. Hozzátette, hogy csapatmunkáról lévén szó, nyilván a műsor elkészítéséhez a stáb minden tagjának hozzájárulása nagyon fontos.
Kenyeres Oszkár arról beszélt, hogy ő az, aki előzetesen feltérképezi a helyet, ahova készülnek forgatni, ő állítja össze a forgatókönyvet, összeköti a látnivalókat. Erdővidéki forgatásuk alkalmával a vezérmotívum az Advent volt, a műsorba belecsempészték a vidék jellegzetes néphagyományait, énekeit, táncait. Mint mondta, csakis, de csakis a film kedvéért, némely helyszínen egy-egy kupica pálinkát is elfogadnak a helyiektől. Eddig összesen 2800 kilométert tettek meg gyalog, ha összeadnák, akkor összesen 140 ezer métert tenne ki a szintemelkedés túráik során, melyeken már szinte minden közlekedési eszközt igénybe vettek, a kutyaszántól a hőlégballonig.
– Nem mindig egyszerű a forgatás – jegyezte meg, leginkább a mostoha időjárás szokott közbeszólni. Sokan szokták kérdezni azt is, hogy félünk-e a medvéktől? Mi inkább a pásztorkutyáktól tartunk – mondta Oszkár.
Hozzáfűzte, nagyon időigényes az utómunka is a stúdióban, 3-4 órás nyersanyagból készítik el a végül is 25 perces részt, itt kiemelve Farkas Zoltán vágó, Bükki Bence főcímzene-készítő és Tokaji Csaba narrátor érdemeit.
A Hazajárók végül elmondták, hogy közönségtalálkozókat szinte már az egész világon tartottak Moszkvától Chicagóig, ugyanúgy rendkívüli földrajzórákat is a diákoknak, melyekben külön örömüket lelik. Szóltak az általuk alapított Hazajáró Egyletről is, melynek célja összefogni a magyar bakancsos turistákat, előadásukat pedig a magyarság megmaradásával, a szülőföld szeretetével kapcsolatos gondolatokkal, felvételekkel zárták. A helybéliek ezúttal is nagy tapssal jutalmazták a két „hazajárót”, megköszönve nekik, amit tesznek értékeink fennmaradásáért. A találkozó létrejöttét támogató Party Pub vendéglőnek a helyért, az Olgi fotónak a plakátokért, a Metronom Hang-és Fénytechnika vállalkozásnak a hangosításért mondtak köszönetet a szervezők. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások