Felhívás!

Hatékony manipulálás

Hatékony manipulálás Kovászna megye

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Az RMDSZ-képviselő szerint már az sem felel meg a valóságnak, amit minden nap százszor nyilatkoznak magukat felelősnek mondó politikusok, hogy a módosításoknál „nem vették figyelembe a szakma véleményét”. A képviselő a teljes parlamenti vitaanyaggal érkezett a sajtóértekezletre, amelyben minden egyes módosító javaslatnál meg volt jelölve, hogy ki terjesztette be. Rövid összeadás után kiderült, hogy az elfogadott 327 módosításnak jóval több mint felét a bírák és ügyészek javasolták (Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) – 150, igazságügyi minisztérium 80, szakmai szervezetek 7), de az ellenzék is 24 indítványt tett.
– Való igaz, hogy van néhány előírás, ami „nagyon klappol” a Liviu Dragnea esetére, de ezeket nem lehet nem elfogadni csak azért, hogy nehogy élni tudjon vele a PSD-s pártvezér – mondja Márton. – Ilyen az ártatlanság vélelmének kiterjesztése úgy, ahogy azt az Európai Unió irányelve kéri, amit már rég át kellett volna ültetni a román jogrendbe, és aminek hiányáért az Unió kötelességszegési eljárást indított Románia ellen. Eszerint a hatóságok senkiről sem beszélhetnek úgy, mintha bűnös lenne, egészen addig, amíg erről nincs jogerős ítélet. Erre mondja az ellenzék, hogy „a bűnözők pártját fogja a törvény”. Tehát igaz ugyan, hogy ez most megtiltaná, hogy Liviu Dragneát bűnözőként lehessen emlegetni (múlt heti ítélete nem jogerős), de megtiltotta volna azt is, hogy a kézdivásárhelyi fiatalokat „le lehessen terroristázni”, vagy Antal Árpádot a tévékamerák előtt lehessen elhurcolni olyan ügyekben, amelyekről azóta kiderült: minden alapot nélkülöznek.
Nagyon „Dragnea-pártinak” tűnhet az a módosítás is, hogy az ítéletet és annak indoklását csak az a bíró írhatja alá, aki az esetet végigkövette és elbírálta. A PSD elnöke ugyanis ez alapján perújrafelvételt kérhetne abban az ügyben, amelyben a 2009-es referendum kapcsán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Ez kétségtelenül „nagyon rosszul mutat”, de ettől még ez a helyes, hisz a jelenlegi előírás azt mondja, hogyha a bíró nem írta alá az ítéletet, akkor aláírhatják mások, például a bíróság elnöke, akinek fogalma sincs az ügyről – véli a képviselő.
– Azért gondoljunk bele: tehát egy ember meghoz (akár rosszindulatúan) egy ítéletet, de amire megszületik az indoklás, beteg lesz, nyugdíjba megy, előléptetik, vagy egyéb miatt nem írhatja alá, s tulajdonképpen egy olyan valaki ítél el, akit soha nem is láttál, aki soha egyetlen tárgyaláson sem volt jelen. Ez így nem tartható, még akkor sem, ha esetleg ez lehetőséget teremt Dragneának (is) a perújrafelvételre – magyarázza a képviselő.
Az eljárási törvénykönyv egyéb módosításaira visszatérünk. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. június 25., 7:29
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Csak az az szegyen hogy az UDEMERAJ tamogatasaval menti a boret DRAGNEA, fasza magy kepviseletunk van, hajra , remelem valasztasokkor majd ez sok magyar eszebe jut !!!

 • User
  Dátum: 2018. június 25., 8:39
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Amig Dragnea elvtars nem volt ekkora bajban addeg miert nem javasoltak onok Marton ur egy hasonlo torvenymodositast?! Meghogy egyesek szerint” nagyon klappol” a Dragnea megmentesevel.Nemhogy klappol Marton ur,hanem egyenesen az O es hasonlo tarsai megmentesere volt ez a torveny modositva.Hiaba probal kodositeni Marton ur,hiszen a vak is latja,hogy mi megy itt vegbe.

 • User
  Dátum: 2018. június 25., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Erdekes megkozelitese a dolgoknak! Nem tokeletes a torvenykonyv. Akkor minek ez a fenyevnyi sebesseg? Tessek nyugodtan megtargyalni , tobbszor egyeztetni az EU-val , ha mar vele takaroznak. Ja , hogy Dragnea kozben bortonbe kerulhet? Na , itt log ki a lolab! Miert nem alkalmazzak ezt a gyorsasagot mas torvenyek eseteben is, pl. nyugdijtorveny? De barmi ami az orszag polgarai javara valna!

 • User
  Dátum: 2018. június 25., 22:31
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az ördög a részletekben rejlik,,,Ne etess minket hülyeséggel, már rég eladtátok a lelketeket…csak kormányközelben lenni mindenáron, hátha vetnek valami koncot. Közben ezek leépítenek mindent a mi magyar. Ők tudják az idő nekik dolgozik. Mondanám húzzatok el a francba, de tudom, hogy nem fogtok, amíg van elég bunkó aki rátok szavazzon.

 • User
  Dátum: 2018. június 26., 13:18
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Már megtettem, de még egyszer megkérdezem: konkrétan melyik az a paragrafus, amely miatt nem kellett volna megszavazni a btk-módosítást? Csak olyan válaszoljon, aki elolvasta a törvényt, mert a többi kommentelő, akik ordít, de nem tudja, miről van szó, azok a SRI fizetett ügynökei.

 • User
  Dátum: 2018. június 26., 16:27
  ÉRTÉKELÉS: -1

  “ELSŐ A NÉPBŐL
  Unalmas élet, mit van tenni már?

  HARMADIK A NÉPBŐL
  Nem ártana egy gyönge kis zavar.
  …A NÉPBŐL
  Le véle, ő is áruló, le véle! …
  …MÁSODIK A NÉPBŐL
  Aztán mit mondjak?

  MÁSODIK POLGÁR
  Mondj halált fejére.

  A NÉPBŐL
  Halál! halál! –

  ÉVA
  Kiről is van tehát szó? ”
  (Mit számít, kiről? Fő, hogy monnyon le!) . Madách óta így van.