Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Határértéket keresnek

Határértéket keresnek Kovászna megye

Mint ismeretes, az ellenanyagszint-mérés nem használható egyéni szintű védettség felmérésére, viszont sokan kíváncsiak, mennyire védettek oltás után vagy a betegség után. Dr. Fejér Szilárd kutatást kezdeményez az antitest-eredményekkel, hogy meg tudják állapítani azt a határértéket, amely alatt nagy a megfertőződés rizikója, és ami fölött ez a rizikó lényegesen kisebb.

Hirdetés
Hirdetés

Az IgG típusú antitesteket fertőzés vagy védőoltás után termeli a szervezet, általában fertőzés után egy hónappal, vagy a védőoltás második adagjának beadása után egy héttel szokták az arra kíváncsiak megnézetni. A szakemberek között konszenzus van arról, hogy jelenleg az ellenanyagszint-mérés nem használható egyéni szintű védettség felmérésére, mert rengeteg teszt van a piacon, különböző érzékenységgel, különböző értékeket adnak, nincsenek ezek az értékek standardizálva, és hol van még a sejtes immunitás is – magyarázza dr. Fejér Szilárd.

Ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy bizonyos esetekben ne lehetne az antitest-szint alapján meghatározni a megfertőződés rizikóját legalább nagyságrendileg. Mint mondta, ha valaki abban reménykedik, hogy a tavalyi koronavírus-fertőzése után védett a megfertőződéstől, és ezért nem megy el beoltatni magát, az nagy hiba. Ilyen esetekben antitest-szinttől függetlenül javasolt az oltás felvétele.

Azt is fontos tudni, hogy pozitív antitest-eredmény nem ad zöldigazolványt, mivel laboratórium végez antitest-mérést, és standardizálás hiányában ezeket a vizsgálatokat lehet a legkönnyebben hamisítani. Az antitest-eredményeket nem jelentik a laborok egy központosított rendszerben, így az államnak egyáltalán nincs kontrollja felette. Mindezek ellenére mégis van értelme az antitest-mérésnek, hiszen most a negyedik hullámban, az antitest-mérésre jelentkezők jelentős része meg fog fertőződni a következő időszakban – jósolja a szakember. A kutatók ezáltal az antitest-eredményeket így fel tudják használni több adat gyűjtésére, és remélhetőleg meg tudják állapítani azt a határértéket, amely alatt nagy a megfertőződés rizikója, és ami fölött ez a rizikó lényegesen kisebb.

A kutató arra keresi a választ, hogy milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy egy megfertőződésnek kitett környezetben passzív védelem nélkül egyáltalán ne fertőződjünk meg. Ezért felhívást intéz a lakossághoz: aki az általa vezetett laboratóriumban méreti az antitest-szintjét, amennyiben megfertőződik a következő 30 napban, közölje velük az eredményt a covid19@provitam.ro címen. Ugyanakkor, másoktól is várnak eredményt, amit természetesen a személyes adatok nélkül dolgoznak fel, kizárólag kutatási célból. Fejér Szilárd közölte: amennyiben sikerül nagy mennyiségű adatot begyűjteni, akár más laborokból is, releváns eredmények születhetnek, és akkor talán hónapok múlva az antitest-mérésnek több értelme is lesz, mint most. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 1., 6:26
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Miért nem írjátok oda a neve mellé, hogy kémikus, hogy ne vezessétek félre az embereket? Miért nem írjátok le a cikkben, hogy Magyarországon adnak zöldkártyát antitest alapján?

 • User
  Dátum: 2021. november 1., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ez egy nagyon jo kezdemenyezes, mar ideje volt, hogy valaki vegezen helyi kutatast is. Ha az antitest meresi teszt nem lene ilyen draga, akkor biztosan tobben vegeztetnenek antitest merest. Es ki kellene valasztani tobb korosztabol kiserleti alanyokat es hetente vegezni a teszteket, hogy legyen tiszta kep, hogy milyen utemben fogynak az antitestek korosztaly szerint, es milyen szint alatt nyilvanyul meg a betegseg vagy a tunetmentesseg, mikor szukseges egy ujabb adag vedoanyag, stb.