Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Három napig bulizott Kézdivásárhely

Három napig bulizott Kézdivásárhely Kovászna megye

Térben, programokban és hangulatban is visszatért a járvány előtti kiadásaihoz az idén 32. alkalommal megszervezett Őszi Sokadalom. A hagyományos programok mellett új színfoltok is megjelentek a palettán. Egészen kicsiktől idősekig, mindenki megtalálta a számára megfelelő programot a három nap alatt, a vasárnap esti tűzijátékkal záruló városnapokon.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön délután a Pro Urbe díjak átadásával vette kezdetét a Kézdivásárhelyi városünnep, majd péntektől vasárnapig széles skálán mozgó programokkal várták az érdeklődőket. A főtér több pontján zajlottak a programok, életkor és érdeklődési körtől függetlenül, bárki eltölthette idejét a városközpontban. A már megszokott, őszi sokadalmas programpontok mellett olyan újdonságokkal is készültek a szervezők, amelyek üde színfoltjai lettek az idei városnapoknak.
Így már pénteken délben megismerkedhettünk egy újdonsággal, ami nem más volt, mint az amerikai oldtimer autók seregszemléje.

1937-es autó volt a legidősebb

Jürgen Hausdorf hozta el gyűjteményét a kaszárnya előtti térre. Jürgennek, elmondása szerint, már egészen fiatal korától az autók a szenvedélyei, az utóbbi tíz évben pedig sikerült levadásznia néhány különleges régi darabot. A legidősebb egy 1937-es autó volt, míg a legfiatalabb egy 1972-es Chevrolet. Amint Jürgen elmondta, mindig is nagyon szerette a céhes várost, hiszen igazán szemrevaló főtérrel rendelkezik, éppen ezért nagyon örült a felkérésnek, hogy itt is bemutassa kedvenceit. Nemcsak az autók szépsége vonzotta azonban oda az érdeklődőket a három nap alatt, hanem a látványhoz passzoló amerikai zene, az a hangulat, ami körülölelte a teret.

Fotó: Tofán Levente

Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere

Emellett természetesen olyan kapuk is megnyíltak pénteken, amelyeken az elmúlt években mindig átsétálhattunk. Így a gyermekvárosé, a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere, ami a kicsik és szülők kedvenc helye volt a városünnep idején. Olyan változatos játékokkal és jutalmakkal fogadták az önkéntesek őket ugyanis, amelyek órák hosszára lekötötték a gyermekeket – és személyes tapasztalatból mondva, nem kizárólag csak őket. Az autók szerelmesei és a gyerkőcök mellett azonban a kultúrakedvelőket is igyekeztek megszólítani a szervezők. 

Harmónia a textilművészetben

Pénteken délután nyitották meg Simó Enikő díszítőművészeti kiállítását az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A textilművész munkáival a kézdivásárhelyiek már találkozhattak a márciusi és az Incitato tábor közös kiállításaiban, ez az első alkalom azonban, hogy egyéni tárlattal érkezett a céhes városba. Munkáit és művészetét dr. Deák Loránd méltatta, aki szerint Simó művészete a manuális részecskék elrendezésével és a köztük létrehozott kombinációk lehetőségeivel bölcseleti gondolatokat vitt létre. „Az ismétlődő elemek állandó változása törvényszerű harmóniában áll össze, és azt hiszem, Enikő akkor zár le egy képet, amikor érzékeli, hogy ez a harmónia a tetőfokán van. Munkamódszerére a textilművész szövőszéke előtt lassított meditáló és a grafikusművész virtuóz gyorsasága egyszerre jellemző” – fejtette ki dr. Deák. Amint Dimény Attila múzeumigazgató felhívta a figyelmet, a tárlat egészen szeptember 25-ig megtekinthető.

Fotó: Tofán Levente

Fiatalok és idősebbek korzóztak

Pénteken délután a vásárnyitóra is sor került, hagyományosan a Tanulók Klubja mazsorettcsoportjának és fúvószenekarának a Vigadó előtti koncertjével. Ezt követően ismét megtekinthettük a 19. századi vásári korképet, a Nők Egyesületének szervezésében fiatalok és idősebbek korzóztak a főtéren korhű ruhákban (kiemelt fotó). A szebbnél szebb anyagok, csipkék, fehér kesztyűk és napernyők minden évben visszarepítik a nézőket az időben. A Nők Egyesületével ezen kívül a vásárban is lehetett találkozni, de süteményt is lehetett kóstolni standjuknál.

Szombaton visszatért a városnapok legízletesebb, legillatosabb programja, a méltán szeretett, idén 12. alkalommal megszervezett Pityókafesztivál.

Fotó: Tofán Levente

A Molnár Józsiás parkban idén tizenkilenc csapat igyekezett lenyűgözni a Biszak Enikő, Balogh József, Dragomír József és Vajda Zsigmond által alkotott zsűrit. Idén a Nyujtódi Ifjúsági Szervezet csapata bizonyult a legjobbnak. Az először megméretkező fiatalok igazán kitettek magukért. A kötelező alapanyagból négy variációt készítettek: krokettet, csipszet, tócsnit és pürét. Mellé zöldfűszeres-rozés marhapofát és erdei gombákat tálaltak. Idén a Lánglovagok lettek a másodikak, a Férfiak Klubja pedig a harmadik díjat zsebelte be.

A papok is emberek

Az ifjúsági tér is változatos programokat kínált a fiataloknak. Talán az egyik legérdekesebb pont idén Szólj be a papnak! címen futott. Ruszka Sándor református lelkipásztor és Olasz Béla katolikus segédlelkész vállalta, hogy a közönség soraiból megtámadják olyan kérdésekkel, amelyeket máskor talán senki nem merne feltenni nekik. Megtudtuk hát, hogy az egyházi életük mellett ők is emberek, akik zenélnek, vagy éppen bosszankodnak a forgalomban, de válaszoltak olyan kérdésekre is, mint mennyire ellentmondásos a Biblia, mi a helyzet az evolúció és teremtés kérdéskörével, vagy szabad-e házasság előtt nemi életet élni.

Fotó: Tofán Levente
Idén is a Sokadalom sajátos színfoltját képezte a Borudvar is. Nemcsak azért, mert a saját felhozatal mellett a paksi Szedmák pincészet borait lehetett kóstolni, hanem népzenére és blues-ra fókuszáló színpadi programjaival is. Szombat este a sepsiszentgyörgyi Free Connection megújult repertoárral varázsolt remek hangulatot. Természetesen a nagyszínpad is kínált koncerteket, hazai és magyarországi előadókat felsorakoztatva. A sort KáeR és Kapriccio indította pénteken, és a Hooligans zárta vasárnap, de fellépett Koszika & The Hotshots, a Pittyes 2es és Gyufa, No Sugar, Tortuga és a Kormorán. Emellett láthattuk a Csárdáskirálynőt, de a VigadoArt Felemel című szabadtéri előadását is.

Az idei Őszi Sokadalom egy másik újdonsága a Könyv­ud­var(tér) volt, ahol az Ide Könyvtér portékája és a gyermekprogramok mellett három helyi író, költő könyvbemutatóján is részt vehettek az érdeklődők. Pénteken Muszka Sándor Szégyen és Idegen állat című köteteit, szombaton Sántha Attila Ágtól ágig verseskötetét, majd Zilahi Csaba MagyaRock című könyvét, vasárnap pedig Dimény H. Árpád, lapunk vezető szerkesztőjének Fák Daphnénak című kötetét mutatták be. Ezekre később visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások