Felhívás!

Gyerekeket vesznek rá csalásra

Gyerekeket vesznek rá csalásra Kovászna megye

Gyerekeket célzó csalás indult a közösségi médiában, a szülők bankkártya-adatait csalják ki, majd használják fel online vásárlásra. A rendőrség elővigyázatosságra inti a szülőket. Ha a baj bekövetkezett, azonnal kell jelenteni!

Egyszerű módszerhez folyamodtak újabban az internetes csalók, most a kiskorúakat célozták meg, akiktől bankkártya-adatokat gyűjtenek be. A gyerekeket érintő internetes támadások eddig a zaklatással voltak leginkább kapcsolatosak, most azonban lopásra vennék rá őket. Néhány képernyőfotóból kiderült: arra kérték őket, fotózzák le szüleik bankkártyáját, küldjék el a fényképeket az elkövetőnek, némi jutalom ellenében. A csalók a bankkártya-adatok ismeretében a célszemély nevében vásárolhatnak az interneten termékeket, szolgáltatásokat és valutát, online-pénzeszközt is.

Radu Stroe, a Kovászna megyei rendőrség munkatársa megkeresésünkre elmondta: veszélyesek az ilyen csalások, ugyanis a fenyegetettséget súlyosbítja, hogy a támadás lebonyolításához semmilyen szakmai ismeret nem szükséges, lényegében megfelelő körültekintéssel, komolyabb kockázat nélkül bárki végrehajthatja ezt, és használhatja a kártyát, illetve a személyes adatokat is.

A rendőr szerint az a legfontosabb, hogy a szülők tanítsák meg gyermekeiknek, a bankkártyák adatait mások is felhasználhatják vásárlásra a kártya fizikai birtoklása nélkül is, így azt soha ne lopják el, ne fotózzák le, és maguktól se használják vásárlásra az interneten – legfeljebb szülői felügyelettel. Véleménye szerint még a felnőttekkel is megeshet, hogy átverés áldozatává válnak, éppen ezért fontos, hogy alapos odafigyeléssel vásároljanak az interneten. Ha lehet, a futárszolgálatnak fizessenek a megrendelt termékekért, ne dőljenek be egyből a gyanúsan magas árengedményeknek, illetve kártyával való fizetésnél lényeges a többlépcsős, teljes azonosítás. Utóbbi azt jelenti, hogy csak akkor történik meg a tranzakció, ha sms-ben kapott kóddal megerősíti a vásárló.

A gyerekek esetében a legfontosabb az lenne, hogy a megengedett korhatárnál korábban ne regisztráljanak közösségi oldalakra, mivel az algoritmusok szerint a koruknak megfelelően kapnak reklámokat és különböző híreket, amelyekre többnyire nincsenek felkészülve érzelmileg a 10-12 évesek. Ha már elérték a megfelelő kort, meg kell tanítani nekik, hogy biztonságosan használják az oldalakat, erős jelszavakat válasszanak, amelyeket nem osztanak meg senkivel, és csak biztonságos oldalakat látogassanak. A felhasználó kapcsolata a webhellyel akkor biztonságos, ha a böngésző címsorában ezt lakat jelzi – magyarázta a rendőr.

Ha már bekövetkezett a baj, és észleljük, hogy ellopták kártyaadatainkat, azonnal fel kell venni a kapcsolatot a bankkal, és le kell tiltani az érintett bankkártyát. Meg kell nézni a tranzakciós listát is, ugyanis ezek alapján elképzelhető, hogy a tolvaj beazonosítható, ami pedig kulcsfontosságú lehet a feljelentést követő rendőrségi nyomozás során.
Bankkártyaadat-lopással kapcsolatban a megyében nem jelentettek új esetet, de a rendőrség tud a jelenségről, és fokozott figyelemmel követi a történéseket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 17., 10:52
  ÉRTÉKELÉS: 14

  12 évesen? Az anya kicsi szentje ma már 5 évesen földhöz csapja magát azért, hogy telefont kapjon… Utána meg sírnak a szülők, ha meg van a baj… Már elnézést de egy 5-7éves gyereknek valaki elmagyarazná, hogy minek vesznek a szülők telefont? Azért, hogy ne legyen gyermekkora vagy azért hogy pontosan ilyen történjen? Csak idő kérdése volt hogy egy – egy csaló mikor fogja ezt el gondolni ☹️

 • User
  Dátum: 2020. június 17., 14:37
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Azt nem értem..lefényképezi ,elküldi van a egy bankkártyaszám a birtokába …bemondásra vásárolhat chip-és pinkód nélkül?Csak úgy kérdem.

  • User
   Dátum: 2020. június 17., 15:30
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ha tudja a kártya hátán levő kódot, akkor elméletileg interneten vásárolhat vele. Gyakorlatilag Európában most már kötelező (PSD2 irányelv) egy másodfokú megerősítés is, de a tapasztalat alapján nem minden platformon kérik ezt és nem minden kártyával.

 • User
  Dátum: 2020. június 17., 14:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A nagy „szabadságexportőr” Amerika a legjobb úton van egy polgárháború felé, miután felelőtlenül eleresztették a bikát: a kapitalizmus nagyobb dicsőségére eltűrték a világméretű médiakonglomerátumok létrejöttét, amelyek némelyike ma nagyobbacska országnál is hatalmasabb. És mindezek mellett elnézték, hogy egy kíméletlen, pénzéhes egyetemista olyan szörnyszülött kakagyárat építsen fel, aminek ma milliárdos forgalma van, és százmilliókat képes manipulálni úgy, hogy azok beleegyezését bírják. Jogilag.
  Aki nem hiszi, olvassa el a legnagyobb szociális közösségi háló szabályzatából a „milyen jellegű adatokat gyűjtünk a felhasználókról” című fejezetet, amitől becsületes, munkában kiöregedett KGB-tábornokok is sírógörcsöt kapnának. Az irigységtől. Vagy a kínai kommunista párt ideológiai és biztonsági felelősei, mert ez a szabályzat legvérmesebb, ópiummámorban született álmaikat is meghaladja.
  Mit is gyűjtenek? A felhasználó által megadott összes tartalmat, iletve a kommunikációkat. Milyen típusú tartalmakat tekint meg, milyen típusú tartalmakkal lép kapcsolatba, milyen fiókokkal létesít kapcsolatot, mérik a kapcsolatok időpontját, gyakoriságát, időtartamát. Milyen bejegyzéseket, fotókat, videókat tekint meg. Információkat gyűjtenek vásárlásokról, tranzakciókról, a felhasználó által használt számítógépekről, telefonokról, csatlakoztatott tévékről, a felhasználó által használt készülékek operációs rendszeréről, hardveréről, szoftververziókról, milyen hálózatokat használ, IP-címek, GPS-adatok, online és offline műveletekről, vásárlásokról. És ez a lista korántsem teljes, miközben a cég vezére pislogás nélkül odaáll a politikusok elé, és azt állítja, ők aztán nem manipulálnak. Lehet, hogy igaza van, és 300 millió amerikai, meg világszerte még sok millió rövid idő alatt meghülyült…

 • User
  Dátum: 2020. június 17., 17:17
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Hát akkor ezt az online-os vásárlást csalóknak és kártyatolvajoknak találták ki…szinte ráveszik őket , hogy ezt csinálják egyetlen azonosító szám megadásával.

  • User
   Dátum: 2020. június 17., 23:57
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Online vásárolni kártyával és csalóknak odaadni a kártyaadatokat két különböző dolog. Legális oldalakról való vásárláskor a kártyaadatok ellopásának esélye kevés, mivel általában nem is tárolják az adatokat. Adatlopásra főleg akkor van esély ha fertőzőtt a gépünk, mert akkor akár minden leütött karaktert el tudnak tárolni.
   Nem is tudom, majdnem 20 éve vásárolok és fizetek bankkártyával mindenfélét a neten és ellopni az adatokat még nem sikerült senkinek. A másodlagos megerősítésekkel (pl. SMS-ben küldött kódot kell beírni) még biztonságosabb lett a netes vásárlás.
   Ha valaki nagyon fél, akkor egy egyszerű (de nem egyedüli) megoldás egy külön kártyát tartani az online fizetésekre és arra csak annyit kell utalni, amennyit el akarunk költeni.