Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekek a Nyergestetőn

Gyerekek a Nyergestetőn Kovászna megye

A hétvégén Csíkszeredában tartózkodott Böjte Csaba atya, aki szombaton az otthonaiban nevelkedő gyerekek társaságában kereste fel a nyergestetői kopjafaparkot is. A székely thermopülai csata helyszíneként is ismert történelmi helyen Fejér László Ödön háromszéki szenátor fogadta őket.

Az atya a dévai „gyermekei” társaságában érkezett Székelyföldre, itt pedig csatlakoztak hozzá a környékbeli, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonok kis lakói is, akikkel közösen élménykirándulást tettek a Nyergestetőre, ahol a hely történelmi fontosságával ismerkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

– A csíkszeredai Segítő Mária Katolikus Gimnázium tanítói kara meghívott lelki napot tartani, és úgy gondoltam, hogy a szabad ég alatt, a járványtani szabályok betartása mellett tudok a gyerekekkel is találkozni, egymásnak örülni” – mondotta érdeklődésünkre a ferences testvér, akit egyébként Fejér László Ödön fogadott az 1848–49-es forradalom egyik történelmi helyén, a Nyergestetőn. A kopjafaparkban felelevenítették a szabadságharc fontosabb momentumait, kiemelve Tuzson János és bajtársai bravúrját.

– Régebb is kellett harcolni, most is kell küzdeni, akkoriban a muszkák és az osztrákok ellen, most pedig a koronavírust kellene legyőzzük, hogy szabadon, emberi méltóságban élhessünk – mondotta mosolyogva Csaba testvér, a gyerekekhez szólva, majd a többi forradalmi csata helyszínére is felhívta figyelmüket.
A tetőn a gyerekek verses-dalos összeállítással tisztelegtek a forradalom emléke előtt, Böjte testvér pedig imába foglalta a tetőn elesett katonákat.

Az esemény végén Csaba testvér és Fejér László megkoszorúzta a nyergestetői emlékművet, majd Kézdivásárhelyre utaztak, ahol az atya megtekintette a minorita rendházat. Erről Kézdivásárhelyi Körképünkben számolunk be.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük