Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Gyere iskolába!

Gyere iskolába! Kovászna megye

A Norvég Alap által pályázati úton biztosított 1.462.032 euróból Kovászna, Hargita és Vrancea megyék több mint 700, a kirekesztés és az iskolaelhagyás által fenyegetett iskolásának nyújtanak segítséget több intézmény szakemberei, pedagógusok, rendőrök. A hároméves lefutású, Gyere iskolába! Változtasd meg a sorsod! című pályázatban vállaltak teljesítéséről az első év leteltével kedden online konferencián számoltak be a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség munkatársai és a partnerintézmények képviselői.

A pályázat lebonyolítói a Kovászna, Hargita és Vrancea megyei tanfelügyelőségek, amelyek a megyei rendőrségek, a brassói Transilvania Egyetem és a norvégiai felsőoktatással foglalkozó intézmények együttműködésével valósítják meg sokrétű tevékenységüket. A végső cél az, hogy az előző évhez képest legalább 1%-kal nőjön azon diákok száma, akik az elemi után folytatják tanulmányaikat ötödikben is, hasonlóképpen 1%-kal többen menjenek középiskolába az általános elvégzése után. Mindezt inkluzív, innovatív oktatási módszerek és sokszínű iskolán kívüli tevékenységek által kell elérni.

Hirdetés
Hirdetés

Kiss Imre megyei főtanfelügyelő bevezetésképpen elmondta, a nyertes kezdeti eufóriáját hamar követi a verejtékes munka, a sok szervezési kérdés megoldása, mely egy ilyen összetett projekt esetében összehangolt csapatmunka nélkül lehetetlen.

A pályázat sokrétűségére részletesebben Ștefu Marcela tanfelügyelő és projektmenedzser világított rá, ugyanis a hátrányos helyzetűek körül kikerülő gyermekek három megye 12 iskolájában összesen 36 csoportban vannak, közéjük tartozik 120 speciális nevelési igényű (a román rövidítés alapján ún. CES-es) diák, a velük való bánásmód pedig speciális készségeket, bánásmódot kíván a velük foglalkozók részéről, ugyanakkor mindezekhez jelentős erőforrásokat kell mozgósítani. Nem csak a gyermekeket, a szülőket is (500-at) nevelni kell, hogy a gyermekekre jó hatással legyenek, de a pedagógusaiknak is meg kell tanulni, hogyan vonják be a diákot a tanulmányokba, a közösségbe, így erre több mint 100 pedagógust képez ki a Transilvania Egyetem. A szerződés 2020. novemberi aláírásakor eltervezett programok szervezésének folyamatosan keresztbetett és tesz a járvány, az iskolaév előreláthatatlan alakulása. Az idei év elejére tervezett tevékenységekre költségvetés hiányában csak később, május elején került sor, az infláció is problémákat okoz, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A vállaltak szerint 2021-ben legalább 23 napon, idén pedig 34 napon szerveznek nevelő, formáló, fejlesztő és kreatív tevékenységet a gyermekeknek, akiknek meleg ebédet is biztosítanak. Jövőre pedig több mint 700 lej értékben cipőt, ruhát tartalmazó csomagot (vagy vásárlási utalványt) juttatnak mindegyikőjüknek.
A gyerekeknek a Vöröskereszt segítségével egészséges életmódra vonatkozó ismereteket adnak át, míg a rendőrség munkatársai az áldozattá válás és a bűnöző életmód elkerülésére készítik fel őket, többek között egy börtönlátogatás szervezésével is. A program része sok iskolán kívüli tevékenység, kirándulás, kiállításlátogatás.

Kovászna megyében a bodzafordulói Mihail Sadoveanu, a kézdiszentléleki Apor István, a székelyszáldobosi és bárkányi általános iskolák 246 diákját vonták be a programba. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük