Felhívás!

Fürdőzve fejlődnek

Fürdőzve fejlődnek Kovászna megye

E héttől kezdve szeptemberig összetett terápiát kínál fogyatékos gyermekeknek a dálnoki Víz Alatti Kutatások Központja, amelyet Szabó Jenő vezet. Az Orange Alapítványtól elnyert 32 ezer lejes támogatásnak köszönhetően 120 Brassó és Kovászna megyei gyermek ingyen vehet részt a programban.

A most zajló terápiák előzményeként Szabó Jenő, a dálnoki búvártó működtetője január és április között az Országos Rehabilitációs Központban végzett az ottani szakértőkkel együtt több klinikai tesztet, amelyben megfigyelték a hidro- és meloterápia hatását az értelmileg sérült gyerme­kekre, továbbá a Help Egyesület által megnyert pályázat keretén belül, a MOL Gyermekgyógyító-program támogatásával szentgyörgyi, speciális iskolai és óvodai csoportokkal, valamint sajátos nevelési igényű gyerekekkel is foglalkozott. E foglalkozások lényege, hogy vízben történnek, amelynek felhajtó ereje megkönnyíti a gyerekek mozgását, egyidejűleg pedig a gyerekek zenét is hallgatnak a víz alá merülve (legalábbis a fülükkel). A csontvezetéssel hallgatott zene – azaz amelyik megrezegteti a hangszekrényként működő koponyát – úgy stimulálja az agyat, hogy a neuroplaszticitást is felgyorsítja.
Több évtizedes kutatások kimutatták, hogy az agy minden tevékenysége során megváltoztatja önnön szerkezetét, és folyamatosan tökéletesítgeti áramköreit, hogy az adott feladatokat jobban tudja elvégezni. Az idegen szó tulajdonképpen azt fedi, hogy a sérült vagy elhalt idegpályák helyett az agy másokat állít szolgálatba. Ehhez környezeti ingerekre van szükség. A fent említett kétféle terápiát Dálnokban azzal is kiegészítik, hogy a tóba merített meleg vizes kádakban a gyerekek halakat (koi pontyokat és aranyhalakat) simogathatnak. Ezek a több érzékszervre ható, egyidejű ingerek igen eltérő hatásokat eredményezhetnek az autista, Down-kóros, oxigénhiány következtében lebénult vagy tanulási zavarokkal küszködő gyermeknek, akiket a programba várnak. „Az eddigi foglalkozások után van, aki új szavakat mondott ki, tehát beszédkészsége fejlődött, aki eddig nem bírta az érintést, most elviseli, aki sohasem mosolygott, és csak rögzített pontokra nézett, most képes a szemkontaktust felvenni, aki nem tudta egyszerre mozgatni jobb és bal kezét, lábát, most tudja koordinálni mozgását, a részlegesen bénultak több mozgást voltak képesek elvégezni” – részletezte Szabó Jenő eddigi terápiás eredményeit.
A „kezelések” olyan jól telnek, hogy mindig van, aki nem is akar hazamenni onnan. Nem csoda, hiszen a vízi, zenei és halsimogatós program közben még rajzfilmet is nézhetnek a vetítővászonként is működő sátorban, amelyben zajlik a program, így észre sem veszik, hogy ez egy terápia.
A nyár folyamán előre egyeztetett időpontokban, mindig felnőtt kíséretében, egyénileg vagy csoportosan fogadják a jelentkezőket, akik a contact@scufundariutilitare.ro e-mail-címen vehetik fel a kapcsolatot Szabó Jenővel, jelezvén a gyermek korát, nevét, nemét és diagnosztizált betegségét. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.