Felhívás!

Feléledt a háromszéki gazdaság

Feléledt a háromszéki gazdaság Kovászna megye

Tavaly újra emelkedő pályára állt Háromszék gazdasága, miután a járvány és korlátozások miatt 2020-ban megtorpanni kényszerült. A gazdaság teljesítményét mutató legfőbb sarokszámok, azaz az üzleti forgalom, a nyereség és a foglalkoztatottság is nőtt az elmúlt esztendőben, tavalyelőtthöz képest – mutatott rá elemzésében Édler András.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nemrég kapták meg a háromszéki vállalkozások 2021-es mérlegadatait, ezekből az derült ki, hogy 2020-hoz képest a háromszéki cégek forgalma 15,89%-kal, a bruttó nyereségük növekedése 28,15%-kal, míg az alkalmazottaik száma 0,40%-kal nőtt. Édler András úgy értékeli, a tavalyi növekedés azt mutatja, hogy a pandémia éve rányomta a bélyegét a háromszéki cégek eredményeire, de tavaly bepótolták a 2020-as kiesést.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint 5074 cég nyújtotta be a tavalyi könyvelési mérleget, és bár ezt kötelező leadni az adóhatóságnak, csupán az aktív cégek 77%-a tett eleget ennek a kötelezettségének. A mérlegek alapján a valamivel több mint 5000 háromszéki cég 99,8 százaléka kis- és középvállalkozás, tehát Kovászna megye gazdasága arra a rétegre támaszkodik, amelybe a kormány éppen „belerúgott” az adótörvénykönyv módosításával – nyilatkozta Édler András. A kamaraelnök szerint a forgalom tekintetében az ipar területen tevékenykedő cégek vezetnek, ugyanis ezek teszik ki a háromszéki cégek összforgalmának 34.87%-át, ezt követi 33,32%-kal a kereskedelem, 15.16%-kal a szolgáltatások terén működő cégek. A megye gazdaságának 7.01%-át teszik ki az építkezésben dolgozó cégek, míg az üzleti forgalom 5.47%-a a mezőgazdaság-erdőgazdálkodás, illetve halászat területén, 2.52% a turizmusban és 1.65%-a kutatás-fejlesztés terén lett megvalósítva.

Háromszéken a termelékenység szempontjából a mikrovállalkozások teljesítenek legjobban, hiszen az egy alkalmazottra eső nyereség 8275 euró, a kisvállalkozások esetében az átlag termelékenység 7000 euró, a közepes vállalkozások esetében 5617 euró, addig ez a nagyvállalkozások esetében csak 1262 euró. A cégek majdnem fele (45%) Sepsiszentgyörgyön, azaz a megyeközpontban van bejegyezve. Falu–város megközelítésben a számok azt mutatják, hogy a cégek kétharmada városon, míg egyharmaduk falun van bejegyezve.

A kereskedelmi és iparkamara elemzése szerint forgalom szempontjából Kovászna megye legeredményesebb tíz vállalkozása sorrendben a Baróton bejegyzett Fabrica de Lapte Brasov, a sepsiszentgyörgyi Dunapack Rambox, a Bertis, a kézdivásárhelyi Nexxon, a rétyi HS Timber Productions, a sepsiszentgyörgyi Walor, a kézdivásárhelyi Zarah Moden, a sepsiszentgyörgyi Hope Sped, a Lucifer és a Depo. Az 5074 háromszéki cég által megvalósított 8 milliárd lejes összforgalomból az első tíz vállalkozás valósított meg közel 2 milliárdot.

A tavalyi a tíz legnyereségesebb vállalkozás listájának élén a sepsiszentgyörgyi Combridge informatikai-távközlési cég áll, 12,3 millió lejes bruttó profittal. Második a Grand Hotel Bálványost működtető vállalkozás, amelynek tavalyi nyeresége 11,8 millió lej volt. Következik a kökösi Viastein cég 11,6 millió, a rétyi HS Timber Productions 10,2 millió, a Conico építkezési cég 9,4 millió, a rozsnyói Dinó parkot működtető sepsiszentgyörgyi HCR cég 9,1 millió, a sepsiszentgyörgyi Walor cég 8,4 millió, a Bertikris cég 8,1 millió, a Depo barkácsáruházat működtető Compact cég 7,9 millió és a kézdivásárhelyi Skat Kart vállalkozás 7,2 millió lejes nyereséggel. Miközben az 5074 háromszéki cég össznyeresége tavaly 786,5 millió lej volt, ennek 12.26 százalékát a top tízben lévő cégek könyvelték el. Ugyanakkor kiderült, hogy a Kovászna megyében bejegyzett magánvállalkozások összesen 26.123 személyt foglalkoztattak tavaly, 105-el többet, mint egy évvel azelőtt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások