Hirdetés
Hirdetés

Falugyűlés feszült légkörben

Falugyűlés feszült légkörben Kovászna megye

Szombaton maratoni, három és fél órás falugyűlés zajlott Illyefalván a Brassó–Bákó autósztráda háromszéki szakaszának ügyében, Benkő Árpád illyefalvi önkormányzati képviselő szervezésében. Az esemény rengeteg érdeklődőt vonzott, ráadásul a gyűlés szinte feléig lincshangulat uralkodott a teremben, lassan-lassan azonban lecsillapodtak a kedélyek, és közös nevezőre jutottak.

Hirdetés
Hirdetés

Zsúfolásig telt az illyefalvi kultúrotthon, nagyon sokan voltak kíváncsiak az illetékesek magyarázatára arra vonatkozóan, hogy az eddig ismert és elfogadott nyomvonal helyett, amely elkerülte a településeket és a szántóföldeken átment, miért is került elő egy új terv, amely Illyefalvát és Aldobolyt túlságosan is megközelíti, ráadásul termőföldjeik javát is veszélyezteti. Csatlakoztak aldobolyiak, de a Brassó megyei Vámoshíd lakói is. Szószólóik Ilie Muscalu állatorvos és Alin Olarescu egyetemi tanár voltak.

Vámoshíd még Illyefalvánál is rosszabb helyzetben van, sőt a legrosszabban minden érintett helység közül, mert a januárban nyilvánosságra hozott nyomvonal-terv a falut átszeli, és házakat, templomot is lebontásra ítél. Tiltakozásuknak a lakosok azzal is nyomatékot adtak, hogy Illyefalváról 1022, Vámoshídról pedig 662 személy petícióban kéri a nyomvonal megváltoztatását, a helyi polgármesteri hivatalok által kiadott jóváhagyás és megyei a tanács által kiadott urbanisztikai bizonylat visszavonását.

Fehér füstre várva

Sokan nemtetszésüknek adtak hangot, amikor Tamás Sándor megyetanácselnök, dr. Ráduly István prefektus, Sándor Gábor, a Szállításügyi Minisztérium RMDSZ-es államtitkára, Kovács Ödön megyemenedzser és Fodor Imre illyefalvi polgármester bevonultak a terembe. A meghívottak közül hiányzott az országos infrastruktúrakezelő társaság Brassó megyei regionális igazgatóságának vezetője. Benkő Árpádnak, aki a gyűlést levezette, igencsak sokszor kellett csillapítani a közönséget, a bekiabálókat, akik sokszor félbeszakították a beszélőket is. Ezért is húzódott el az esemény, igen sok kérdés vetődött fel, és a megszólalók mindent két nyelven magyaráztak el.

Már az elején Benkő Árpád igen határozottan kijelentette: az ajtó be van zárva, addig innen nem megy ki senki, amíg a fehér füst fel nem száll – utalt a pápaválasztás megtörténtét jelző vatikáni szokásra. Vagyis amíg megoldást nem találnak arra, hogy az illyefalviak javait és egészségét ne veszélyeztesse az autópálya, azaz elkerülje a településeket… Az előzményekről elmondta, a gyűlést megelőzően a CNAIR vezérigazgatójához kért és kapott bebocsátást Orbán Miklós megyei tanácsossal és Alin Olarescu vámoshídi egyetemi tanárral. Bár ott azt mondták nekik, hogy ha lehet, ne álljanak ellen az új nyomvonal-tervnek, a küldöttség határozottan kijelentette, mindent el fog követni, hogy az ne valósuljon meg, és átadták a petíciókat is, amelyet a minisztériumhoz is eljuttattak.

Kérdésre válaszolva az ügynökség igazgatója elmondta, a helyi közösség véleményét figyelembe kell venni a tervezőnek, a megyei tanács által kiadott urbanisztikai bizonylatot vissza lehet vonni, a megoldás tehát itt van a megyei önkormányzatoknál. Ebbe a kijelentésbe kapaszkodtak a gyűlés szervezői és a közösségek szószólói, és mert az ott elhangzottak szerint a procedúra ennél előrehaladottabb fázisában is lehetett változtatni a nyomvonalon, nagyon határozottan konkrét lépéseket akartak kicsikarni a meghívott illetékesektől. Vegyék figyelembe a közösség akaratát, ne politikai döntések szülessenek – kérték egyhangúlag.

A CNAIR a ludas

Igen sok szó esett arról, hogy miért kellett a hivatalosságoknak eltitkolni, hogy létezik a nyomvonalnak egy újabb változata, ami sokkal rosszabb, mint a 2019-től 2022 januárjáig ismert és elfogadott variáns, s amely Prázsmár fele menne, jól elkerülve a településeket. Mint kiderült, ebben az autópálya-ügynökség (CNAIR) a ludas, amely tavaly júniusban az addig ismert négy nyomvonal-tervezet mellé egy újabbat – éppen a most vitatottat – tette le az asztalra a Bukarestbe látogató helyi vezetők elé, mert Uzon felé az általános rendezési terv, Prázsmár fele a világörökség részét képező régészeti terület, Előpatak felé viszont természetvédelmi terület állt útjába a sztrádának.

Így hát a gyűlésen hiába olvasták az elöljárók fejére, hogy úgymond nem a választók érdekeit képviselik (ezt helyben cáfolták is az érintettek), sikerült újfent tisztázni, hogy az autópálya nem a megyei tanács befektetése, hanem a CNAIR a megrendelője, tehát ezért nem esett szó róla tanácsülésen. E „vád” alól tehát tisztázták magukat a meghívottak, azonban a felszólalóknak az az érvük helytállónak tűnt, hogy a jóváhagyás kiadását közmeghallgatásnak kellett volna megelőznie, és nem jutottak volna ebbe a mindenkinek kényelmetlen állapotba, ha ez megtörténik. Ez Vámoshídon és Illyefalván sem történt meg.

Fodor Imre ugyan megfogalmazta ellenérveit a CNAIR-nak, és most a tiltakozók táborát erősíti, de az előzetes jóváhagyást feltételek nélkül megadta. Viszont a megyei tanács által kibocsátott urbanisztikai bizonylatban szerepel, hogy az építési engedély megadásához szükség van a területtulajdonosok közjegyző előtt hitelesített jóváhagyására is.

Ahol van út, ott van visszaút is

Az urbanisztikai bizonylat attól még érvényes, ha a polgármesterek feltételeket szabnak – ezt meg is tették egyesek –, de törvényes módon megtámadható az érintett felek által a bíróságon – magyarázta Tamás Sándor. Miután a laikus módon felvetett megoldási kísérletek – jóváhagyások, urbanisztikai bizonylat – prefektus, tanácselnök és polgármester általi visszavonása nem működő megoldás, kész megoldás továbbra sem született, de a prefektus megígérte, átiratban kérik a CNAIR-tól, a szállítási minisztériumtól és tervezőtől a közösség akaratának figyelembevételét és a nyomvonal eltérítését, Tamás Sándor pedig megígérte, hogy Benkő Árpáddal, Ilie Muscaluval és Fodor Imre polgármesterrel együtt elmegy a CNAIR-hoz tárgyalni a tiltakozók érdekében. A bizottságba bevettek egy törvényismerő vámoshídi mérnököt is, aki tényszerű, helytálló hozzászólásaival vívta ki a jelenlevők szimpátiáját. A lakosságot pedig minden lépésről tájékoztatni fogják – ígérte Benkő.

Sándor Gábor államtitkárnak, aki több mint három órát csendben asszisztált a történésekhez, pár mondatos megszólalásával sikerült oldania a feszült hangulatot. Megígérte, hogy tájékoztatja a szakminisztérium vezetőségét a falubeliek akaratáról, biztatta őket, hogy a tervezési folyamat elején vannak, végül Illyefalvának a terem mennyezetén díszelgő pecsétjére nézve határozottan kijelentette: a község újra város lesz. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 21., 2:15
  ÉRTÉKELÉS: -4

  A falusi csőcselék lincshangulatba került elég hamar, minősíthetetlenül ordibáltak torokszakadtából. Az internetes élő közvetítést is megszakították, szégyellem, hogy egyesek még otthon barlangban élnek és süketek, biztos azért ilyenek. De kiverték a rezet az biztos!

  • User
   Dátum: 2022. február 21., 12:24
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Szerintem azért kellene szégyenkezned, amiért így minősíted azt a közösséget, amelynek volt bátorsága kiállni és véleményt formálni egy, a számára káros hatalmi (helyi és megyei) döntés ellen.
   Egy régi dakota közmondás szerint a verekedés itt is akkor kezdődött, amikor a koma visszaütött…

   • User
    Dátum: 2022. február 22., 11:01
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Véleményt civilizáltan is lehet nyilváníttani. Az internetes közvetítésen az látszott, hogy egy “karmester” irányította az ordítozókat.

    • User
     Dátum: 2022. február 22., 21:39
     ÉRTÉKELÉS: 2

     A karmester az asztalnál ült, csak éppen nem azt zenélték, amit ő akart vezényelni. Van ilyen. Ja, s a hangversenyterem sem a megszokott volt.

  • User
   Dátum: 2022. február 22., 15:40
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Figyelmébe ajánlom a Magyar Nyelv Értelmező Szótárát! Keresse ki, mi a csőcselék szó jelentése, azután nevezzen így egy elégedetlen tömeget. Valóban voltak oda nem illő bekiabálások. Mindenki úgy nyilvánít véleményt, ahogy intelligenciája, értékrendje, neveltetése diktálja, megengedi, de ezek alapján minősíteni egy átvert közösséget megengedhetetlen.
   Kedves névtelen kommentelő, hozzászólása hangneme, szókincse minősíti a hozzászólót, azaz Önt.

  • User
   Dátum: 2022. február 22., 21:54
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Az szégyellje magát, aki okosnak tartja magát, s átveri az egyszerű, jóhiszemű embereket. A becsapott, csalódott emberek reakciói kiszámíthatatlanok.

 • User
  Dátum: 2022. február 21., 7:22
  ÉRTÉKELÉS: 12

  CNAIR a ludas!A bajusszos ,akinek az a bizonyos zabszem nem fért volna el,már is megtalálta a bűnbakot,pedig az igazi bűnbak a kovászna megyeiek számára ő.

 • User
  Dátum: 2022. február 21., 12:36
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A területeket kifizetik majd az adásvételiben szerepelt összegen. Ha 30 éve vette meg, azon az áron, semmibe nézve, hogy azóta volt infláció, stb. Ráadásul adásvételinél mindenki a legalacsonyabb irreális összeget diktálja be, hogy minél kevesebbet kelljen az államnak adóznia.
  Ha mondjuk örököltem, nem szerepel összeg a földjeimről, akkor miért veszik a szomszéd terület 30 éves eladási árát, vagy ha tegnap is adta el a hektárt 100 lejért papíron (a többit zsebbe), arról én miért tehetek? Jogomban áll áron alul is eladni, vagy túlárazva, ha vevőt találok rá. Lehet mondjuk 20 évvel ezelőtt egy idős nem hozzáértő beteg bácsi eladja nekem 100 lejért, de én megveszem, mert bele akarom fektetni a pénzem, mert napjainkra felmegy a telek ára.
  Az értékbecslők hol vannak ilyenkor? Minek létezik akkor ez a szakma?
  Ha nem akarnak pénzt fizetni rendesen akkor ez jó ürügy.
  Milyen áldozatot hozni és lemondani a földekről, mert évekig kapták rá a támogatást? Az max csak a megélhetésbe pótolt, pláne ha 1 ha alatti nagyságú volt a terület, de 1-2 ha-ra sem volt akkora az az összeg, hogy a családnak fedezhesse az éves kiadásait.
  A fejesek a 100 megannyi ha területük esetében lemondanának nemhogy a terület tulajdonjogáról, hanem át szeretnék adni a támogatást azoknak, akiktől elveszik a területeket? Hát nem hiszem.

  • User
   Dátum: 2022. február 21., 17:15
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Nem a 30 éves adásvételi szerződések árában fizetik, hanem az elmúlt időszak adásvételei alapján. Ha akkor adót csaltak, kevesebb összeget jelentettek be, akkor így jártak. Nincs ingyen ebéd.

 • User
  Dátum: 2022. február 21., 13:51
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A hibás nem a CNAIR, hanem elsősorban az ilyefalvi vezető, aki nem állt ki a faluja mellett! Utánna következnek a többiek, megyei tanácselnök, prefektus, aki visszaélt hatalmával és amint a facebookján is posztolta, valamilyen formában elérte, hogy az autópálya ne haladjon át Uzon közséfen, ahol állitólag érintette volna a testvére földjeit!

 • User
  Dátum: 2022. február 21., 20:03
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Lesz s0k církúsz ,még ennél nagy0bb ís . Mert a CNAIR tesz az Íllyefalvíak akaratára , ha csak be nem csődűlnek kútyástól-macskástól Búkarestbe tűntetní .

 • User
  Dátum: 2022. február 22., 0:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Én szégyellem, mert a higgadt nemtetszést alpárias, neandervölgyi vademberként, mintha a kocsmából 2 láda sör bevedelése után szalajtották volna oda, úgy ordított a csőcselék banda.
  Igaz volt kivétel is, de azok higgadt érveléssel szólaltak fel, a többi is így kellet volna, nem?
  Vagy a bunkó torokszakadtából hörgés, habzó szájjal a divat? A diliházban normálisabbak vannak, ott sem ordítanak úgy.

 • User
  Dátum: 2022. február 22., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: 0

  De ha én 30 éve örököltem akkor miért iszom meg a levét, mert a szomszédok a legalacsonyabb árat papírozták le?
  De úgy látom itt szándékosan értetlenkedik, mert neked nincs is földed, tőlem a megélhetési forrást pár lejecskében kifizetve még azt is irigyled. Hányingerem van az ilyenektől!

  • User
   Dátum: 2022. február 22., 15:55
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Azért, mert ez a törvény. Ha nem tetszik mehet a bíróságra vagy keressen olyan politikust aki kiáll az ügy mellett és megváltoztatja a törvényt.

 • User
  Dátum: 2022. február 22., 12:00
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem hibásak ők, ha már csak a csökkent szellemi képességűek lakják ott, akinek volt egy csepp esze otthagyta őket, a csőcseléket.

 • User
  Dátum: 2022. február 22., 15:03
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Illyefalva népe már csak ilyen . Tisztelet a kb 20% kivételnek tényleg bangó-bunkó ,jőtt-ment csűrhe népség . Sajnos , kőzűlűk kerűlnek ki a hangadók , még a gyülekezetekben is . Jeleskednek polgármester és lelkészelkergetésben tekintet nélkűl a felekezetekre vagy pártokra . Teljesen klikkesedve van a falu népe , Máriás huncut kell legyen az aki Illyefalván egységet teremt az lakosság soraiban . És ezt jól tudták azok akik a kárukra húzták meg az autópálya nyomvonalát. Ha most sem tudnak szót érteni megérdemelik a sorsukat.

 • User
  Dátum: 2022. február 22., 20:06
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Majnem végig úgy kellett őket tartani, mint a láncos medvét. A diliházban normálisabb gyűlést tartanak, mert az ilyeneket rögtön benyugtatózzák. Bebizonyosodott, hogy az intelligenciában a molylepkéhez közelebb állnak, ami veszett medvével lett kombinálva. Neveltetés meg a neandervölgyi vadember szintjén található náluk.
  Lehet nálatok is otthon ez a hétköznapi megszokott, azért tartod példamutatónak ezt a fajta viselkedést.
  Hozzászólásom csupán a róluk alkotott véleményemet minősíti, de az ők viselkedésük minősíthetetlen volt. Tisztelet a kevés kivételnek.
  De a legtöbb úgy veselkedett, mint a rromák a bodegában fizetésnapkor!

 • User
  Dátum: 2022. február 23., 15:21
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kezdi környékét is érinti ez az ügy miért nem hívtak meg őket is esetleg a következőre a petíciót itt is került volna aki alá irja

 • User
  Dátum: 2022. február 23., 17:10
  ÉRTÉKELÉS: 0

  30 ev alatt ;egy kapa vagasnyit’nem epult a Comarnic-Brasso kozotti palya,de lass csodat megepul a :IASOV-BACAU autopalya!Itt a tet bezsebelni a par millio euros :hatastanulmanyert”a zsetont.Amig nem kepesek koptato reteget huzni a sok foltozas helyett,almodozunk autopalyarol.Szep almokat es jo pityoka termest…..