Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezek voltak a legnépszerűbb és a legkülönlegesebb keresztnevek tavaly Háromszéken

Ezek voltak a legnépszerűbb és a legkülönlegesebb keresztnevek tavaly Háromszéken Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyön és kézdivásárhelyen született gyerekekből összesen 17 kislányt neveztek el Annának és 16 kisfiút kereszteltek Bencének a szülei a tavalyi évben. A legnépszerűbb nevek között szerepel még a Fanni és a Gréta, valamint a Dominik és a Krisztián. Különlegesekből sincs hiány: születtek Lunák és Evolettek, Noelek és Zsadányok is.

Hirdetés
Hirdetés

Míg Sepsiszentgyörgyön 882 újszülöttből 6, addig Kézdivásárhelyen 387 csecsemőből 11 kislány kapta az Anna nevet szüleitől. A háromszéki megyeszékhelyen 2023-ban világra jött kisbabák közül összesen 3 fiút kereszteltek Bencének, a város legnészerűbbje a Krisztián, Dominik voltak, valamint az Ádám és Milán neveket is többen használták. Kézdivásárhelyen messzemenően a Bence nyerte a versenyt, összesen 13 alkalommal választották ezt a szülők, ugyanakkor több gyermek kapott „hagyományos” neveket, mint például a Hunor, Magor, Attila és Dávid. A lányok közül többeket hívnak Grétának, Fanninak és Tamarának, de kedvelt volt még az Emma és a Rebeka is.

Különleges, de már ismert nevek is szembetűntek: a lányok közül többeket Larának, Édának, Zsejkének és Jázminnak kereszteltek, a kisfiúknál előfordult a Benett, Noel, Zsadány és Zétény is. Ugyanakkor ennél jóval szokatlanabb nevű kisbabák is születtek; Sepsiszentgyörgyön voltak, akiket Firenzének, Kassiának, Amirának neveztek el a szülők, de vannak kisfiúk akiket Spiridonnak, Bájronnak, Szantiagonak hívnak. Kézdivásárhelyen a fiúk közül Brájen és Naren a legszokatlanabbak, a lányoknál a Kiara, Evolett, Ivon és Kloé a legritkábbak.

Több baróti kismama adott életet gyermekének a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban, és sok kovásznai édesanya szült a kézdivásárhelyi szülészeten tavaly. Ezt igazolják a számok is, hiszen a háromszéki megyeszékhelyen született 882 gyermek közül csupán 214 rendelkezik sepsiszentgyörgyi lakcímmel, míg a céhes városban 387 gyermekből összesen csak 96-an kézdivásárhelyiek, a többi gyermek a környező települések lakója. A világjárvány lecsengése utáni növekedés után az elmúlt években egyre kevesebben vállaltak gyermeket Háromszéken, ennek részleteit egy előző cikkben tárgyaltuk.

Fotó: Freepik

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások