Felhívás!

Európában egyedi érték

Európában egyedi érték Kovászna megye

A Székely Nemzeti Múzeum és Kovászna Megye Tanácsa terjesztette fel a székelykaput az UNESCO várományosi listájára, amikor kiderült, a szakértői kormány módosítani kívánja ezt a listát.

– Az ember elvárná, hogy az a kormány, amelyik szakértőnek vallja magát, megfelelő közmeghallgatást szervezzen, ha az UNESCO várományosi listát módosítani szeretné. Sajnos az utolsó pillanatban értesültünk erről a tavaly, így két felterjesztést tudtunk megtenni, az egyik a székelykapu, amelynek dokumentációját a Székely Nemzeti Múzeum munkatársai állítottak össze, a másik az erdélyi reneszánsz építészeti elemeket hordozó kastélyok. A mostani miniszter rájött, hogy nem volt közmeghallgatás, ezért elhalasztotta a lista bejelentését, várhatóan március–áprilisban lesz döntés. Az országos műemlékes bizottság ajánlása és a miniszteri döntés alapján a szaktárca jelenti be a várományosi listát Párizsban, ahol csak jóváhagyják.

– Mit jelent a várományosi lista?

– A várományosi listán azok az értékek szerepelnek, jelen esetben épített örökségi értékek, amelyeket az ország a közeljövőben szeretne felterjeszteni a világörökségi listára. Románia várományosi listáján jelenleg egy magyar vonatkozású érték van: Torockó épített öröksége.

– Milyen hozadéka lehet a várományosi listán való szereplésnek?

– Bennünk is tudatosítja, hogy a székelykapu önmagában is óriási érték, felhívja a figyelmet, hogy óvni, védeni kell. Miután felkerült a várományosi listára, azután kezdődik a munka neheze, az UNESCO világörökségi listára való felterjesztés. A szakembereknek össze kell írni az összes műemléki értéket hordozó székelykaput, aztán meg kell határozni a feltételrendszert, ami alapján majd a felterjesztés történik. Például a régiség, a különböző faragóiskolák, a festett, nem festett székelykapu stb. És kell készülnie egy nagyon komoly menedzsment-tervnek, amely tartalmazza a székelykapuk restaurálási, védelmi, és hasznosítási tervét. Azonban, véleményem szerint, ha csak a várományosi listára kerül fel, akkor is kiváló marketingeszköz, amivel több turistát lehet a térségbe vonzani, ami nyilván munkahelyeket teremt, és jobb életkörülményeket az ott lakóknak.

– Mennyi esély van arra, hogy a székelykapu a világörökség része legyen?

– Ha körülnézünk Európában, tényleg egyedi érték a székelykapu, mindenképpen érdemes megpróbálni. Készülve a felterjesztésre, magunkban és másokban is tudatosítjuk értékét, azontúl, hogy Székelyföld legfontosabb jelképe, annak művészettörténeti, történelmi értékeire is felhívjuk a figyelmet. Jól összeállított dokumentációval fel lehet kerülni a világörökségi listára, ugyanakkor ezt komoly politikai egyeztetésnek kell megelőznie. Ma az UNESCO inkább választ harmadik világbeli helyszíneket, de a székelykapunak – nem véletlen, hogy ez volt az egyik felterjesztésünk – az a nagy előnye, hogy nemcsak történelmi érték, hanem élő örökség is egyben.

– A csíksomlyói búcsú felterjesztését Kelemen Hunor minisztersége alatt tudták megtenni, a dokumentáció megfelelő volt, az utolsó száz méteren viszont a szakértői kormány kulturális minisztériuma elszabotálta. Van esély, hogy a székelykapu továbbléphessen majd a várományosi listáról román miniszter vezetése alatt?

– Kevés esélyt látok erre. Akkor tudjuk megtenni a felterjesztést, ha ismét magyar kulturális minisztere lesz Romániának. Torockót tíz év alatt sem tette fel a várományosi listára egyetlen miniszter sem, csak amikor Kelemen Hunor vezette a kulturális szaktárcát. Attól tartok, csak magunkra számíthatunk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.