Felhívás!

Ételmérgezés kánikulában

Ételmérgezés kánikulában Kovászna megye

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője arra figyelmeztet, hogy tartós kánikulában megnő az ételmérgezések esélye, ezért ellenőrzések várhatóak.

– Ilyenkor a legtöbbször az élelmiszerek, az alapanyagok hűtésével akadhatnak gondok, az ellenőrzések során ez az első, amit szemügyre veszünk, például azt, hogy a szállítás, tárolás során betartják-e az előírt hőmérsékleteket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy megyénkben többnyire betartják a szabályokat, az utóbbi időben nem jegyeztünk kirívó incidenseket ezen a téren – részletezte dr. Örsi.

Kifejtette, a korábbi ellenőrzések során találtak ugyan szabálytalanságokat, de mint utólag kiderült, nem rosszindulatról volt szó (akadt, ahol a hűtő elromlott, és későn vette észre a tulaj).

A szakember rámutatott, kánikulában nagyon fontos szem előtt tartani az ételmérgezés veszélyét, engedélyezett egységekből kell beszerezni az ételt, alapanyagokat, illetve arra is ügyeljünk, hogy ne vásároljunk helytelenül tárolt élelmiszereket (főképpen könnyen romlandókat mint a hús, hal, tojás, tej, tejtermékek). Vásárláskor ellenőrizzük, hogy friss portékát kínálnak-e nekünk, ne vegyük meg a kellemetlen szagú, kétes állagú, színű portékát. Ha pedig már megvásároltuk a hűtőben tárolandó finomságokat, akkor igyekezzünk velük haza, és tegyük hűtőbe, dolgozzuk fel ezeket mihamarabb.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.