Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erős mezőnyből kerül ki az év legkiválóbb méze – sikeres a második Nektária mézverseny

Erős mezőnyből kerül ki az év legkiválóbb méze – sikeres a második Nektária mézverseny Kovászna megye

Messze felülmúlva a tavalyi felhozatalt- a szervezők nagy megelégedésére – idén 260 mézmintával szálltak versenybe Székelyföld méhészei, nyolc méhészegyesület tagságából.. Múlt évben Székelyudvarhely volt, idén Sepsiszentgyörgy a házigazdája a Nektária versenynek, így a Kovászna Megyei Méhészegyesület vezetőjét, Deák Mihályt faggattuk az aktuális történésekről, amelyek megelőzik a hónap végére tervezett kulminációs pontot, a díjkiosztót.

A Nektária első kiadására 160 mintával neveztek be a méhészek, idén százzal többet kellett zsüriznie az illetékes bizottságnak, 132 termelő mérettette meg a mézeket. Kovászna megyéből 25-en neveztek több mint 70 mintával.

Egyre több a minőségre törekvő méhész (Fotó: Nektária Székelyföldi Mézverseny/Facebook)

Kilenc kategóriába sorolták a beérkezett mintákat, ennyiben fognak győztest hirdetni: a fajtamézek sora is elég hosszú, szép felhozatal van akác-, repce-, hárs- és napraforgómézből, van 27 minta más fajta mézből is, de a mézkészítmények, a havasi mézek, a vegyesmézek és a mézharmatok is megmérettetnek, és azt már sejtetni engedte az egyesületi elnök, hogy itt kemény a verseny, mert jóminőségű, kiváló termékeket kóstoltak, amelyek a maximális pontszámot nagyon megközelítették. Legtöbb méhész a vegyes virágméz minőségében bízott annyira, hogy azt a kétlépcsős bíráskodásnak is alá merte vetni.

A mézet külcsín és belbecs szempontjából is mérlegelték (Fotó: Nektária Székelyföldi Mézverseny/Facebook)

Szeptember 1-jén, pénteken az árkosi volt Európai Tanulmányi Központban megtörtént az érzékszervi elbírálás, amely több jellemzőt is figyelembe vett: a szakemberek megvizsgálták a méz víztartalmát, színét, tisztaságát – kereskedelembe kerülhetne-e ilyen jellemzőkkel? – sőt, a felcímkézett termék megjelenését is pontozták. Következő lépésben a mintákat bevizsgálják a Sapientia EMTE csíkszeredai karának laboratóriumában, ahol további kérdésekre keresnek választ: van-e nem természetes eredetű cukor a mézben, mennyi a pollentartalma, mennyi HMF-et tartalmaz (a hidroxi-metil-furfurolról van szó, ami a fruktóz egyik bomlásterméke, gyakorlatilag ennek nagyobb mennyisége arra utal, hogy a mézet melegítették vagy főzték).

A díjkiosztóra szeptember 30-án a sepsiszentgyörgyi Park Hotelben kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Nektária Székelyföldi Mézverseny

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük