Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Épülnek az új házak a kommandói tűzkárosultak számára

Épülnek az új házak a kommandói tűzkárosultak számára Kovászna megye

Folyamatban van az új házak építése azon kommandói családok számára, akiknek az otthona megsemmisült a múlt év eleji tűzvészben. 2022 januárjában nyolc, szorosan egymás mellé épített ház vált a lángok martalékává egy rövidzártlat következtében Kovászna megye legmagasabban fekvő településén. A károsultak azonban nem maradtak magukra a hatalmas vesztességgel.

Hirdetés
Hirdetés

Bár az új házak építési munkálatai jó ütemben haladnak, Kocsis Béla polgármester nem kíván jóslatokba bocsátkozni az építkezés befejezését illetően, fontosnak tartja azonban, hogy az érintett családok is hozzájáruljanak új otthonaik felépítéséhez.

„Gyorssegélyt nyújtottunk, első körben minden családnak 10 köbméter faanyagot adtunk a fűrésztelepről, ebből elkészültek a tetőgerendák, majd 800 négyzetméternyi cserepet rendeltünk a tetők befödéséhez. Nem tudom megbecsülni, mikorra készülnek el a házak, de a lakóknak is hozzá kell járulniuk az építkezéshez” – mondta a polgármester.

Kommandón 2022. január 23-án egy ház konyhájában keletkezett rövidzárlat nyomán heves tűz ütött ki, amely több, az elsővel egybeépített házra is átterjedt. Öt lakást teljesen felemésztett a tűz, három másik háznak pedig a tetőzete vált a lángok martalékává. Több mint 30 hivatásos- és önkéntes tűzoltó mintegy nyolc órán át küzdött a lángokkal. Összesen 19 személy, köztük három kiskorú maradt otthon nélkül a tél kellős közepén. A tűzesetben senki sem sérült meg, egy személy füstmérgezést kapott, de megtagadta a kórházba szállítást.

A tűzvész nyolc lakóházat érintett, 19 személy vált földönfutóvá. Fotó: Kovászna Megyei Tűzoltóság

Az eset megérintette Háromszék lakosságát, az emberek példásan összefogtak a károsultak megsegítése érdekében. A helyi és megyei önkormányzat egyaránt, továbbá a megyében működő civil szervezetek is jelentős összegeket adományoztak, a tragédia híre még külföldre is eljutott. Több Kovászna megyei község és város önkormányzata is felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ha tehetik, segítsenek a bajbajutottakon.

A Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal kérést intézett a kormánhoz, hogy utaljanak ki segélyt a kárvallottak megsegítésére, mivel a családok közül csak egynek volt lakásbiztosítása. A nép ügyvédje brassói területi irodája, a prefektúra, valamint a Kovászna Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség közbenjárásával a fejlesztési minisztérium, illetve a munkaügyi minisztérium 50 ezer lejes gyorssegélyt utalt ki az érintett nyolc család számára, míg Kommandó önkormányzata egy több mint 472 négyzetméteres telket bocsátott ingyenen a károsultak rendelkezésére az új házak felépítéséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük