Felhívás!

Elsősegélynyújtók a főtéren

Elsősegélynyújtók a főtéren Kovászna megye

Tegnap ismét diákok voltak a főszereplők Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett 55. Megyei Elsősegélynyújtó-verseny zajlott. Ezek a diákok már éreznek valamit abból a felelősségből, amellyel embertársaink iránt kellene viseltetnünk.

Mivel évről évre vannak visszatérő csapatok, a diákok 80%-a már többedjére vesz részt a versenyt megelőző felkészítőn, illetve a gyakorlati órán a Vöröskeresztnél. Előzőleg a segélyszervezet ugyanis a tanároknak nyújt képzést e témában, s azok a maguk során diákjaikat készítik fel. Ötös csapatokban versenyeznek az iskolások, külön a gimnazisták és külön a középiskolások, elméleti ismereteikről időmérős teszten, a gyakorlatiakról pedig szimulált helyzetekben adnak számot. Így égési vagy csonttöréses sérülttel, ájult cukorbetegnél, áramütött, mérgezéses, fulladozó vagy szívleállásban szenvedő segítségre szorulónál is késznek kell lenniük az azonnali közbelépésre, a mentő szakszerű hívására, a környezet biztosítására, egyszóval a helyzet menedzselésére, amely összehangolt csapatmunkát kíván.
Ha az idő jó, garantáltan sikeres a verseny, mondta Bedő József elsősegély-oktató. A 35 önkéntes és 10 asszisztens bevonásával szervezett tegnapi verseny gyönyörű napsütésben zajlott, igazán jó volt a hangulat. 12 helységből érkezett 57 csapat, 39 gimnáziumi és 18 középiskolás mérte össze tudását, végül a kisebbeknél a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás-iskola Impulzus csapata lett az első (felkészítőjük Sidó Xénia tanárnő), a második a szentgyörgyi Váradi József-iskola Ügyi csapata, harmadik helyezett az Anonimus, szintén a Molnár Józsiásból.
A liciseknél első helyezett a szentgyörgyi Református Kollégium Gumikesztyű csapata (felkészítő tanáruk Nagy Mónika), második a Mikes Kelemen Líceumból a Sic Aid, harmadik az ugyancsak Refis Kékszesz lett. A MultiNr. cég jóvoltából a gimnazisták legjobbjai egy jól felszerelt kreatív dizájnműhelyt látogathatnak meg, a másodikok a rozsnyói dinóparkba nyertek belépőt, a harmadik helyezettek pedig egy jót pizzázhattak a Tribel és Bástya vendéglőknek köszönhetően. A középiskolások elsői a Thermocontrol által adományozott fitnesz karkötővel és trikóval lettek gazdagabbak, a többiek szintén dinóparkos látogatást és pizzát kaptak.
A versenyen minden résztvevő a Vöröskereszt által korábban meghirdetett dizájnpályázaton nyertes rajzot viselte trikóján, vagy­is az ötödikes Lázár Lilla rajzát.
A rendezvény a Kovászna megyei készenléti felügyelőség partnerségével zajlott, amelyik egy, több beteg szállítására alkalmas mentőautóval és az autók szétroncsolódásával járó baleseteknél alkalmazott felszereléssel szállt ki a helyszínre. A Tanulók Házának One beat tánccsoportja pedig, amely nemrég szerzett nagy népszerűséget magának a Dr. Fogolyán Kristóf sürgősségi kórháznak készített reklámfilmmel, egy kisebb flashmob keretében mozgósította a téren jelenlevőket. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. május 23., 15:56
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szép és jó, de a közeljövőben miért nem rendezik meg a vidéki városokban is és Sztgy re az első 3 csapat kellene leutazzon! Több résztvevő lenne, mert nagyon sok iskola nem tudja megoldani a diákok szállítását! Ez régen is így volt és jó volt!!!!