Felhívás!

Elkapkodták a közbelépést

Elkapkodták a közbelépést Kovászna megye

A közösségi oldalon terjedelmes jegyzetben fogalmazta meg kifogásait Benedek Barna, a Pro Silva Vadásztársaság elnöke azon miniszteri rendelet ellen, amelyben előírják a kilőhető nagyvadak számát, és amelynek kiadását győzelemként ünnepelte a múlt héten a Bukarestbe vonuló tüntetők serege: közbirtokossági elnökök, gazdák, önkormányzati képviselők.

– Kérem, foglalja össze röviden, milyen kifogásai vannak a tervezet ellen!

– A miniszteri rendelet, amely előírja, hogy csakis az ő jóváhagyásukkal közbe lehet lépni, ha a lakosságot, annak vagyonát, életét veszélyeztetik a nagyvadak (medve, farkas), és ilyenkor akár meg is lehet lőni az állatot, időszakos, az épp előttünk álló félévre szóló rendelkezés. A beavatkozás, amelyről szó van benne, éppen a minisztérium inkompetenciájából fakadó helyzetet próbál orvosolni. Mivel vadállatok tekintetében csak a vadászok intézkedhetnek (a csendőrségnek nincs szaktudása), őket kell mozgósítani, de a kifizetésükről szó sincs. A trófea megsemmisítése, amelyről rendelkeznek, ellentmond a rációnak, és a vad meggyalázását jelenti.

A rendelet közbeavatkozásnak nevezi a befogást és kihelyezést is, de ez csupán a gond időszakos áthelyezéséről szól. Továbbá fogalmi zavarral él, mert nincs olyan, hogy problémás medve, előbb-utóbb mindenik azzá válhat.

– Hogyan tudnak hatékonyak lenni? Amire kiérnének egy faluba a mozgósított szakemberek, a medve rég elment a zsákmánnyal. Utólag be lehet azonosítani?

–Ha elvonult a medve, és nincs sebesülése, semmiképp nem lehet pontosan beazonosítani. Meg merem kockáztatni, sok esetben nem azt lövik majd ki, vagy fogják be, amelyik kárt okozott.
– A rendelet ellenzői és pártolói egyaránt más-más adatokra hivatkoznak, amikor az állományról van szó. Ön szerint melyik a hiteles forrás?

– A leghitelesebb adat, hogy a jelenlegi állomány veszélyt jelent emberéletre és javakra. A medveállomány nagyságával való játszadozást éppen maga a minisztérium alárendeltségébe tartozó környezetvédelmi hivatalok kezdték el azért, mert a zöld civileknek szükségük volt a pályázatoknál az állami hivatalokkal való partnerség adta hitelességre. Hálából az ott dolgozó felelősöket bevették a kutatási projektekbe, és juttatásokat adtak mint bedolgozó szakembereknek, azok pedig kezdték a saját ellenőrzési feladatuk alá tartozó vadállomány-becsléseket kijavítgatni, azzal a szándékkal, hogy a medve státusa a „kiveszőben lévő faj” maradjon, eltekintve a számlálási adatoktól és a mindennapi visszajelzésektől. Attól sem riadtak vissza – miután a Life Ursus-projektben elköltöttek több millió eurót az állományfelmérésre – , hogy kijelentsék, nincsenek pontos adatok erre vonatkozóan. És pont erre hivatkozva próbálják megakadályozni a rendelet életbeléptetését. A va­dász­egyesületek összesen 11 000 medvét jelentettek, a számlálás a környezetvédelmi hivatalok közreműködésével folyt. Végül 6 ezret vettek nyilvántartásba azzal az indokkal, hogy ennyi mégsem lehet.

– A rendeletben nincs szó a halogatott kártérítések kifizetéséről, ami legalább akkora gond, mint a támadás veszélye.

– Ha kifizetik is őket, a veszély nem hárul el. Kinek felel meg az, ha az elpusztított állat helyett mást vesz két év múlva, de az még nem termel tejet, nem hoz utódot, és épp olyan eséllyel elpusztíthatja azt is a medve? 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. július 14., 8:23
  ÉRTÉKELÉS: 26

  Benedek úr egy önjelölt tudós, egyetlen célja a trófeavadászat visszaállítása, hogy kedvére árulhassa a medve bőrét. Lejárt az az idő vadászkám, ezentúl felelősséggel jár a medve bőre. Kiváncsi vagyok a gazdák mikor koncolnak fel!

  • User
   Dátum: 2017. július 14., 16:53
   ÉRTÉKELÉS: -13

   Az irigység öli meg a fajtank.Minden orszagban van trofeavadaszat ugy a medvenel.mint mas fajoknal, ahol jelentos az adott populació.Nezzen utana!!!

 • User
  Dátum: 2017. július 14., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Meg azt a torvenyt is el kene toroljek amit a mult heten hoztak es visszaallitani a regit ugy ahogyan volt.Ha a trofea vadaszatot engedelyezik akkor a PSD kormanya ellen peticiot nyujtunk be az Europai Uniohoz amit majd elobb minden termeszetvedovel es civil szemellyel alairatunk aki szereti a termeszetet es a hazajat.ITT NEM LESSZ TROFEAVADASZAT!!!Ugyhogy vadaszkaim lehet mas mesterseg utan nezni!

 • User
  Dátum: 2017. július 14., 18:02
  ÉRTÉKELÉS: 16

  “A trofea megsemisitese…a vad meggyalazasat jelenti ” Es mikor ti ,Barnika nyakon lovitek (mint a fenti kepen a szarvast )es kioltjatok egy allat eletet csak ugy kedvtelesbol ,az mi ????

 • User
  Dátum: 2017. július 14., 20:13
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Nem hiszem el a hozzászólásokat. Emberek, a vadgazdálkodás, az gazdalkodás! Mint minden gazdálkodási ágazatban, itt is gazdálkodni kell. MIt esznek az emberek? azt is meg kell termelni elő kell teremteni., s a vége a levágás. Ha nem gazdálkodnának a szakemberek mi maradna a természetből? ?

 • User
  Dátum: 2017. július 15., 10:50
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Mi az ,hogy vadgazdalkodas.A termeszetnek megvannak a sajat torvenyei.Meg mielott az ember megjelent volna ezen e Foldon mar eltek allatok.Ugyhogy nem az ember kell gondoskodjon roluk,Benedek ur.Nezze meg az Animal Planet tevecsatorna altal keszitett Indokina Vadvilaga cimu 5 reszes dokumentumfilmet es gondolkodjon el rajta ha on valoban egy termeszetbarat ember,amit en szemely szerint nagyon ketlek.Nezze meg mit tett az “ember” Vietnam vadvilagaval es erdoivel a haboru idelyen.Aztan mit tettek az orvvadaszok azutan.De a haboru utan a vietnami kormany elrendelte,hogy egyes erdokbe az ember tobbe a labat sem teheti be.Es a csoda megtortent.A kipusztultnak hitt majomfajtak ujra elszaporodtak,uj allatfajok jelentek meg olyanok melyeket 1992-ig nem is ismert az ember.A termeszet regeneralta onmagat.A termeszetnek csak egyetlen allatra nincsen szuksege ahhoz ,hogy eljen es ez az egy az embernek nevezett majom. Mert az elolenyek kozul ez az egyetlen mely nem tud a termeszet torvenyei szerint elni.Az egyetlen eloleny amely mindent elpusztit maga korul.Es ez az onhoz es tarsaihoz hasonlo EMBER.A termeszetnek nincsen szuksege az onokhoz hasonlo “vadgazdakra”!!!

 • User
  Dátum: 2017. július 16., 19:29
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Valoban vadaszott,csak nem hamis adatok alapjan irodakban eldontott kvotara!!!Egyszer fol kell merni a realis medvepopulaciot terepen.Realis adatok szerint megallapitani,hogy valojaban hany medve el a Karpatok erdoiben.Mikrocsippezni a bocsokat es aztan eldonteni,hogy ezekbol hanyat es melyeket szabad kiloni.Mi nem a becsuletes vadaszat ellen lobbizunk hanem a hazug es diverzionista modon osszeallitott kvotavadaszat ellen!!Azok ellen akik a medve boren akarnak meg gazdagabba valni.